След турбулентната 2022 г., белязана от войната на Русия срещу

...
След турбулентната 2022 г., белязана от войната на Русия срещу
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за парламентарните избори на 2 април

След турбулентната 2022 година, белязана от войната на Русия против Украйна, растящата инфлация, енергийна и политическа рецесия, България се изправя пред следващите предварителни избори с вяра за развръзка. Кои са партиите и обединенията претенденти за 49-тото Народно заседание, кой ще завоюва вота и ще съумеят ли след него политиците да се обединят за устойчиво ръководство - това са най-важните въпроси, свързани с идния на 2 април парламентарен избор.

" Дневник " събира в тази публикация всичко, което е значимо и потребно да знаете за изборите. В началото за облекчение има наличие - въпроси, които при натискане водят непосредствено към отговора.





Какви са изборите на 2 април?

На 2 април 2023 година българите ще гласоподават на предварителни парламентарни избори. Вотът ще дефинира кои ще са новите 240 депутати в 49-ото Народно заседание. Това са първите избори за тази година, само че са петите за последните две години.

В България се гласоподава в общо 31 многомандатни изборни региона (МИР), всеки от които изпраща в Народното събрание авансово избран брой народни представители. Като цяло, многомандатните региони съответстват с административните области на страната, като изключение вършат София град - разграничена на три региона, и Пловдив - разграничен на два.

Предсрочните избори ще бъдат проведени от второто служебно държавно управление на Гълъб Донев, което бе назначено от президента Румен Радев при започване на февруари.

Колко депутати излъчва всеки изборен регион в България вижте.

Кой има право да гласоподава на изборите?

Според Изборния кодекс гласуването в България е наложително . Право на глас имат всички български жители, навършили 18 година към изборния ден, като се изключи поставените под забраняване и изтърпяващите наказване " отнемане от независимост ". Въпреки че по закон гласуването е наложително, наказване за негласуване няма , откакто през 2017 година Конституционният съд анулира плануванаъа глоба против тези, които не отидат до урните в два следващи избора от един и същи тип без " основателна причина ".

Как ще се гласоподава на тези избори?

Според най-новите промени в Изборния кодекс, гласуването този път ще бъде смесено - с хартиена бюлетина и с машина, като устройства за машинно гласоподаване ще има в 9 363 секции.

На устройствата се гласоподава със смарт карта , която гласоподавателят получава от секционната комисия. Тя се слага в долния завършек на машината с чипа напред и нагоре. След това се отваря електронна бюлетина. В нея гласоподавателят показва номера на партията, обединението или инициативния комитет, а гласуващите в страната могат да отбележат и преференция в съответната листа. След като гласоподава, гласоподавателят вади картата от машината и получава квитанция от машинно гласоподаване, наричана към този момент бюлетина. Картата се връща на член на секционната изборна комисия, а бюлетината се пуска в непрозрачна кутия. Машинният избор се регистрира посредством ръчно броене на бюлетините от устройствата.

Само с хартиени бюлетини се гласоподава в изборните секции с по-малко от 300 гласоподаватели, в секциите в лечебни заведения, домове за възрастни хора и други профилирани институции, в секциите на плавателни съдове под български байрак, както и в арестите и местата за изтърпяване на наказване " отнемане от независимост ". Изключение от машинния избор се прави и при гласоподаване с преносима изборна кутия.

Изборният ден още веднъж ще стартира в 7 ч. и приключва в 20 ч . Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, само че с най-много един час - до 21. 00 ч.

Кои са номерата на партиите и обединенията в бюлетината?

Партиите и обединенията, които желаят да вземат участие в изборите на 2 април, би трябвало да подадат заявление за това в Централната изборна комисия (ЦИК) до края на деня на 15 февруари. До 28 февруари пък партиите би трябвало да са подали листите си с имена и класификация на кандидат-депутатите. Номерата на политическите сили в бюлетината ще бъдат избрани от ЦИК посредством чоп на 1 март.

Как да ревизира претендентите за депутати в моя изборен регион?

На уеб страницата на всяка районна изборна комисия гласоподавателите могат да ревизират записаните листи и имената на претендентите за депутати, откакто изтече периода за публикуването им.

Ще мога ли да гласоподавам с преференция за народен представител?

Да, в случай че гласувате в България. По предпочитание гласоподавателят още веднъж може да означи и преференция, т.е. да даде своя глас за избран претендент за депутат от листата на желаната политическа мощ. Необходимо е гласоподавателят да знае тъкмо кой номер в листата е любимецът му и да означи на съответното място (чрез допиране на екрана на машината или с " Х " или " V " в съответното кръгче от дясната страна на бюлетината).

Номерата на партиите и обединенията са от едно до 100, а номерата на претендентите, за които може да се гласоподава с преференция, стартират от 101.

Гласуващите отвън страната имат право да посочат единствено желана партия или коалиция, само че не и претендент от листата ѝ.

Какви са прогнозите за изборите?

Кой и с какъв брой ще завоюва изборите - това е най-важният въпрос, който вълнува всички в петата предизборна акция за последните две години. демонстрира мощно отчаяние от работата на всички парламентарно показани партии, наклонност към спад в изборната интензивност и като разследване - благоприятни условия за ненадейно разбъркване на позициите. Засега социолозите чакат идващият парламент по-скоро да повтори структурата на 48-то Народно заседание и в него да влязатмежду шест и седем обединения.

По-подробна информация за позициите на главните кандидати за идващото Народно заседание очаквайте в " Дневник " в хода на предизборната акция.

Как да ревизира адреса и номера на изборна секция?

Всички български жители могат да ревизират по електронен път номера и адреса на изборната секция , в която ще гласоподават на парламентарните избори на 2 април, вместо да търсят в оповестяваните на обществени места изборни описи. Справки за това кой къде ще гласоподава ще може да се прави онлайн в уеб страницата на ГРАО след 13 февруари. Необходимо е да се уточни ЕГН, малко име, както и да се вкарат цифрите от автоматизирано генериран код.

Номерът и мястото на изборната секция ще могат да се ревизират и посредством SMS на обединен номер 18429 още веднъж след средата на февруари. Номерът е един за всички мобилни оператори, като в текстовото известие е належащо да се изпишат единствено цифрите от единния цивилен номер. Системата връща SMS с номера и адреса на изборната секция за прелюдия ЕГН. Цената е 0.25 лева без Данък добавена стойност .

Проверка може да се направи и на единния номер 0800 1 4726 , гратис за цялата страна.

Мога ли да гласоподавам не по непрекъснат адрес, а по сегашен адрес?

Избирателите, чиито непрекъснат и сегашен адрес са в разнообразни обитаеми места, може да изискат да бъдат вписани в изборния лист по сегашен адрес. Заявление за гласоподаване по сегашен адрес се подава в съответната общинска администрация или по електронен път през уеб страницата на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО). Крайният период е 18 март. Заявление за гласоподаване по сегашен адрес може да се подаде и по електронен път като за това не се изисква автограф. След това ГРАО прави инспекция на подадените данни.

След като гласоподавател бъде вписан в листата по сегашен адрес, ще бъде премахнат от този по непрекъснат и не може да му се издава уверение за гласоподаване на друго място.

/Ако сте студент постоянно образование и непрекъснатият ви адрес е в различен град, може да гласувате там, където учите . Необходимо е в секция по желание да визиите документ за идентичност, заверена за съответния учебен срок студентска брошура и да попълните декларация, че не сте дали своят вот и няма да гласувате на друго място (тя е по пример и се дава в секцията).

Ще мога ли да гласоподавам, в случай че съм в карантина?

На изборите през 2021 година беше очакван ред за гласоподаване с преносими кутии и за хората в изолираност или карантина поради COVID-19. За разлика оттогава обаче, на изборите на 2 октомври, както и сега, не работи режим на изключителна епидемиологична конюнктура. Затова на последните избори ЦИК взе решение гласоподавателите, които са заболели от COVID-19 или контактни, сложени под наложителна карантина или изолираност, да гласоподават поредно в една и съща преносима секция с хората с увреждания.

Как гласоподават хората с увреждания?

Хората с трайни увреждания, които не им разрешават да упражнят правото си на глас в изборна секция, могат да подадат на място или по електронен път в съответната община заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия . Към заявката се ползва копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК). Крайният период е 13 март.

Ако този период се изпусне, гласоподавателите с трайни увреждания може да гласоподават с преносима изборна кутия, само че следва да заявят желанието си до пет дни преди изборния ден и то при изискване че на територията на обитаемото им място е назначена преносима секционна изборна комисия. Срокът за заявяване е до 27 март.

Мога ли да гласоподавам, в случай че съм в командировка или на отмора в България?

Не. Освен в случай че нямате сегашен адрес на мястото, на което отсядате. Тогава би трябвало да подадете и заявление в период.

Мога ли да гласоподавам, в случай че съм на отмора или командировка в чужбина?

Да. В която и да е секция в чужбина, с документ за идентичност и без авансово подадено заявление.

Как гласоподават българите в чужбина?

Според Изборния кодекс ЦИК би трябвало да образува секции в чужбина на местата, където в последните пет години е имало формирана най-малко една изборна секция, в която са дали своят вот не по-малко от 100 души, както и местата с дипломатически и консулски представителства на България. Автоматичните секции ще бъдат оповестени най-късно до 10 февруари, на предходните избори броят им беше 734. За разкриването на спомагателни секции българите зад граница могат да подават заявки онлайн като задачата е да бъдат събрани най-малко 40, с цел да бъде разкрита нова секция. Срокът за подаването на заявки изтича на 7 март .

За част от местата е належащо да бъде получено единодушието за откриване на секции от съответната страна. Отделно, до 20 март организациите на българските жители зад граница могат да вършат оферти до ръководителите на дипломатическите и консулски представителства за местоположението на изборните секции отвън страната.

На парламентарните избори през октомври се гласуваше в 755 секции, през ноември 2021 година - в 751 секции в чужбина, а на предходните на 11 юли 2021 - в рекордните 782 секции, само че тогава отпаднаха рестриктивните мерки за места за гласоподаване отвън Европейски Съюз. На 4 април 2021 година секциите в чужбина бяха 465, през 2017 година - 371. През 2014 година се гласуваше в 426 секции, през 2013 година - в 227, а през 2009 година - в 274 секции.

При последното прекрояване на Изборния кодекс изборен регион " Чужбина " бе на път да бъде отстранен, само че след отстъпки от някои политически сили беше непокътнат. Отново обаче не беше избрана методология, по която ще се пресмятат мандатите за регион " Чужбина ", и по тази причина за следващ път българите зад граница ще могат да гласоподават за партия или коалиция, само че не и за избран претендент от листата . В огромните секции отвън България - с 300 заявки или гласоподаватели на предходен избор, ще се гласоподава с хартиена и машинна бюлетина.

В изборния ден с документ за идентичност в секциите в чужбина може да гласоподава всеки български жител с право на глас, даже в случай че не е подал авансово заявление. В деня на вота гласоподавателите би трябвало да попълнят декларация, в която да потвърдят, че няма да гласоподават на друго място като това може да бъде направено и отвън изборната секция. Ако българин, който живее в чужбина и подаде заявление за гласоподаване там, се върне в България, той може да гласоподава по непрекъснат адрес.

Как се дефинира броят на извоюваните от всяка партия/коалиция мандати в Народното събрание?

Мандатите в Народното събрание са 240 и се разделят сред партиите и обединенията, спечелили най-малко 4% от действителните гласове на изборите на 2 октомври.

При пропорционалните избори мандатите се разпределят по така наречен способ на най-големия излишък - партиите получават предварителни мандати при разделяне на получените гласове на така наречен квота на Хеър . Останалите се разпределят, като приоритет имат обединенията с максимален излишък. Една партия може да получи минимум 10 мандата.

Има дисбаланс сред броя на гласовете, с които са определени претендентите от другите региони.

Кога се задейства преференцията за депутати?

Преференциалният избор може да пренареди кандидатдепутатската листа, в случай че за даден претендент са дали своят вот най-малко 7% от гласувалите за листата .

Важна ли е изборната интензивност?

Колкото повече хора гласоподават на парламентарните избори, т.е. колкото по-голяма е изборната интензивност, толкоз по-малко е смисъла на следения и платен избор. Ниската изборна интензивност работи за огромните партии и обединения.

Избирателната интензивност има значение и за провеждането на референдуми. По закон подложено на допитване до народа решение се счита за признато, в случай че са дали своят вот не по-малко хора, в сравнение с последните парламентарни избори, и в случай че повече от половината от тях са го подкрепили.

Какво значи, в случай че гласоподавам с " Не поддържам никого "?

И на Избори 2023 може да посочите в бюлетината " Не поддържам никого ", само че тези гласове се броят единствено за установяване на изборната интензивност. " Не поддържам никого " не въздейства при отчитане на резултатите от вота. Това е по този начин, с цел да не се подвига 4-процентовата преграда за влизане в Народното събрание, което би било в ущърб на дребните обединения.

Къде ще се гласоподава хартиени с бюлетини? Как ще означаваме гласа си?

С хартиена бюлетина още веднъж ще може да се гласоподава във всички секции. В по-големите гласоподавателят ще може да избира дали да упражни вота си с хартия или на машина. В дребните селски секции с под 300 гласоподаватели, както и в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в изборни секции на корабите под български байрак и при гласоподаване с преносима изборна кутия още веднъж няма да има избор и ще се гласоподава единствено с хартиена бюлетина.

В чужбина единствено с хартиена бюлетина се гласоподава в секциите, за които са подадени под 300 заявки или на предходни избори са дали своят вот по-малко от 300 гласоподаватели, а в останалите ще има избор сред хартиена бюлетина и бюлетина от машинно гласоподаване.

При гласуването на хартия гласоподавателят отбелязва вота за партия, коалиция или самостоятелен претендент за народен представител като слага знак " Х " или " V " в квадратчето с номера на желаната групировка, на самостоятелен претендент или на опцията " Не поддържам никого ". От дясно, в кръгче със съответния номер, може да се означи и преференция за претендент за депутат.

Отбелязването с тези знаци е фактически, единствено в случай че е с химикал, пишещ със наследник цвят .

Какво значи, в случай че гласоподавам с празна бюлетина?

Празната бюлетина е недействителен глас. Тези бюлетини се броят единствено за установяване на изборната интензивност , само че нямат въздействие върху резултатите, също както в случай че гласувате с " Не поддържам никого ".

Кога бюлетината е невалидна?

Хартиената бюлетината е невалидна, когато вотът е маркиран със знак, друг от " Х " или " V ", има отбелязване допълнително от едно квадратче или има отбелязване отвън квадратчето.

Невалидни са и бюлетини с надписи (някои гласоподаватели оставят обръщение към системата или шега) или със знаци, както и попълнените с друг от наследник химикал. Празната бюлетина също се смята за невалидна.

Бюлетината от машинно гласоподаване също ще се смята за невалидна, в случай че бъде надраскана или целостта ѝ бъде нарушена.

Кога ще бъдат ясни резултатите от изборите?

Социологическите организации афишират прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 ч.

ЦИК следва да разгласи получените гласове и разпределението на депутатските мандати за партиите и обединенията не по-късно от 4 дни след изборния ден, т.е. до 6 април.

Имената на определените народните представители следва да бъдат оповестени до 9 април.

Могат ли изборите да бъдат манипулирани?

Най-честите операции на избори са купеният и следен избор и нарушаванията при отчитането на резултатите в секционните изборни комисии.

Какво е анулиране на избори?

Касирането е анулация на избори, решението за която би трябвало да вземе съдът. Жалба до Конституционния съд (КС) за анулиране на вота може да подаде партия, взела участие в него. За задачата обаче е необходим медиатор, какъвто може да бъде президентът, Министерският съвет, основният прокурор и висшите съдилища. Няма период, в който съдът да се произнесе.

Колко костват Избори 2023?

Бюджетът за предварителните парламентарни избори на 2 април, който служебното държавно управление утвърди е 87,7 млн. лв.. Последните избори през октомври костваха 70.5 млн. лв., през ноември 2021 година костваха 123.8 млн. лева, само че те бяха избор 2 в 1 - за президент и за Народно заседание. Парламентарните избори на 4 април 2021 година костваха 65 млн. лева, а тези на 11 юли 2021 година - 57 млн. лева, само че без разноските за машини.

Може ли да има нови парламентарни избори?

Да, теоретично може да има още предварителни парламентарни избори и след тези.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР