След цяло лято суша, лозарите в село Брестовица очакват доста

...
След цяло лято суша, лозарите в село Брестовица очакват доста
Коментари Харесай

По-малко вино въпреки добрата реколта от грозде, прогнозират експерти

След цяло лято суша, лозарите в село Брестовица чакат много по-слаба годишна продукция. Заради високите температури гроздоберът в пловдивския край върви с цялостна мощ повече от месец.
Добивът на грозде ще е с 20-30% по-нисък и в масивите на близкото село Устина.
„ В много региони реколтата е провалена, при нас успяхме да я съхраним и да компенсираме тези неналичия ”, сподели още Васил Стоянов, основен технолог във винарска маза в село Устина.
По-слаба годишна продукция чакат и в Санданско-Петричкия регион.
В масивите край тракийската равнина производителите са по-оптимистични. Тук сухото лято е било по-благосклонно към реколтата.
Реколтата в страната тази година ще е с 20% по-ниска, предвиждат и от земеделското министерство. Така от масивите към избите ще тръгнат 120 млн. кг грозде.
„ Реколтата на контрастите. Като размер гроздето го има, само че като кг просто не тежи. То е леко, тъй като сокът в зърната е много по-малък ”, разясни Красимир Коев, шеф на Агенция по лозата и виното.
Прогнозите са от избите да излязат към 85 млн. литра. С 20% по-малко от предходната година. До недостиг на родна продукция на пазара обаче няма да се стигне, безапелационни са от сектора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР