След целия шум, който се вдигна около избора на Фолксваген“

...
След целия шум, който се вдигна около избора на Фолксваген“
Коментари Харесай

Наближава срокът за решението на Фолксваген

След целия звук, който се подвигна към избора на „ Фолксваген “ в интерес на Турция, концернът въпреки всичко реши да отсрочи окончателното решение. Но една имитация на шефа на „ Фолксваген “ издава, че евентуално всичко към този момент е решено, написа „ Дойче веле “. До края на годината „ Фолксваген “ би трябвало да разгласи дали ще строи новия си цех в Турция или другаде. Например в България. Но може би и в Унгария - твърди се, че в концерна се разисква и тази опция.

Вестник „ Ди Велт " също напомня, че на „ Фолксваген “ му остават броени седмици до взимането на окончателното решение, което бе отсрочено поради турската атака в Северна Сирия.

Но въпреки че турската интервенция против кюрдите в Сирия продължава, шефът на концерна Херберт Дийс явно не се е отказал от избора си. Това излиза наяве от публикация, която Дийс разгласява на британски в обществената мрежа Linkedin. В нея шефът на „ Фолксваген “ разказва алтернативата, в която се намира концернът поради военните дейности на Турция в прилежаща Сирия. От една страна, към „ Фолксваген “ се насочат апели да работи морално, а от друга - да вземе политически неутрално решение. Дийс удостоверява, че решението на концерна е отсрочено. " Макар че в стопански проект решение в интерес на Турция би било в наш интерес ", написа шефът на „ Фолксваген “ в публикацията си, в която въпреки всичко еднопосочно се твърди, че концернът споделя оценката на Германия и на Европейски Съюз за турските военни дейности в Сирия. „ Ние сме уверени, че пазарната стопанска система ще изгуби етичния си пиедестал, в случай че концерните считат, че само държавните управления носят отговорност за интернационалното право и за човешките права. Ние няма да поставим главен камък наоколо до бойното поле, до момента в който там не престават да убиват хора ", написа Дийс. Това звучи недвусмислено, само че все пак отваря и една задна малка врата. Според " Ди Велт " формулировката с „ главния камък " в действителност значи, че градежът няма да стартира, преди да приключат бойните дейности. Тоест, до края на годината може да се вземе решение за създаване на цех в Турция, а самото строителство да стартира едвам след края на военната интервенция. „ Това съмнение се укрепва и от обстоятелството, че в идващите пасажи Дийс пледира да се влага и в страни, чиито режими не всеки път утвърждаваме ", разяснява „ Ди Велт ". Според вестника шефът на „ Фолксваген “ моли да се откриват работни места и в такива страни, тъй като икономическото съдействие носело мир, благополучие и независимост, а икономическите наказания постоянно били прикрит протекционизъм.

„ Като имаме поради всички тези причини, които в този момент бяха изнесени и обществено, напълно не е изключено „ Фолксваген “ да удостовери решението си в интерес на Турция. Още повече, че преди турската военна атака в концерна бяха подготвени да си затварят очите пред нарушаванията на човешките права и арестите на публицисти и критици на режима ", разяснява " Ди Велт ".

ФАЦ написа: " Фолксваген “ ще построява мостове към Турция - с това обръщение Дийс пази решението за новия цех. А както се чува, държавното управление в Берлин гледа на нещата по същия метод. При това състояние Ердоган би пожънал двойна победа. В Северна Сирия той реализира задачите си посредством принуждение. А решението на „ Фолксваген “ да замрази проектите си единствено за броени седмици се оказа таман това, което турският президент си е мислел още през цялото време: незадълбочен поклон към възмутената западна общност, който бързо ще бъде пропуснат ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР