След трудни и продължителни разисквания управителният съвет на Европейската централна

...
След трудни и продължителни разисквания управителният съвет на Европейската централна
Коментари Харесай

ЕЦБ обяви стимулите срещу COVID-19

След сложни и продължителни разисквания управителният съвет на Европейската централна банка утвърди на 12 март пакета от ограничения за отбрана на стопанството на еврозоната от икономическия безпорядък, основан от ковид. Както предвидиха болшинството анализатори и икономисти, той подчертава върху ограничения за нарастване на паричното предложение и на ликвидността на финансовата система на общността. И в същото време оставя без смяна депозитната рента - на досегашните минус 0.5 %.

Европейските централни банкери взеха решение да разширят съществуващата си стратегия си за покупка на активи с нови 120 милиарда евро до края на годината. Което значи, че към придобиваните сега облигации за 20 милиарда евро на месец се прибавят още по 13 милиарда евро - до общо 33 милиарда евро до 31 декември 2020-а.

Освен това ЕЦБ пуска и нова стратегия за евтини заеми за банките, за "да подсигури незабавна ликвидна поддръжка на финансовата система на еврозоната " и "ефективна отбрана при положение на нужда ". Новите интервенции за дълготрайно рефинансиране (LTRO) ще останат като краткотрайна мярка до юни когато ЕЦБ възнамерява да даде още заеми на кредитните институции от общността при по-изгодни условия.

Това ще се реализира посредством съществуващата стратегия (TLRTO) за целево дълготрайно рефинансиране, по която на банките от еврозоната ще се отпускат заеми при по-ниски от сегашната минусова депозитна рента - даже до минус 0.75 %. С това решение ЕЦБ става първата огромна международна централна банка, която ще работи с "дуална лихвена система ", която дефакто субсидира кредитните институции като им отпуска заеми при по-ниски лихви в сравнение с заплаща по депозитите им.

ЕЦБ ще усили и размера на заемите, които могат да употребяват банките и ще облекчи условията към гаранциите по тях. Европейските централни банкери дадоха обещание да разрешат на кредитните институции от еврозоната да "използват изцяло финансовите и ликвидните буфери ", предопределени за превъзмогване на стресови обстановки. ЕЦБ упражнява контрол върху най-големите 117 банки от еврорегиона и в този тежък миг той ще е "гъвкав ".

На конференцията за публицисти след края на съвещанието на банковия директорски съвет госпожа Лагард акцентира, че коронавирусът е най-голямата опасност за вероятностите за напредък на еврозоната и че на нея би трябвало да се отговори с "амбициозен и съгласуван фискален проект, който да поддържа бизнеса и служащите ". Тя разясни, че новите ограничения на ЕЦБ ще оказват помощ за ориентиране на заемите към действителната стопанска система.

Пакетът на ЕЦБ, огласен ден след ограниченията на "Бенк ъф Инглънд " и на Белия дом, бе посрещнат със смесени усеща от вложителите. Борсовите показатели продължиха да падат, което наложи следващото преустановяване на търговията на търговията на Уолстрийт, а еврото загуби съвсем цент и половина към щатския $ и се приближи до 1.11 щ. $. С което на процедура се върна в диапазона си на търговия отпреди началото на седмицата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР