След трудни дебати парламентът отхвърли законопроекта на Делян Добрев за

...
След трудни дебати парламентът отхвърли законопроекта на Делян Добрев за
Коментари Харесай

Дерогацията за внос на руски петрол остава

След сложни диспути Народното събрание отхвърли законопроекта на Делян Добрев за отпадане на дерогацията за импорт на съветски нефт у нас в тридневен период. След гласуването ГЕРБ и Движение за права и свободи напуснаха заедно залата. Дерогацията остана с гласовете на ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и " Възраждане ".
От ПП-ДБ държат тя да бъде свалена сред 1 и 15 март, до момента в който вносителите от ГЕРБ и подкрепящите ги сътрудници от Движение за права и свободи, упорстват да бъде отстранена до три дни.
Предложеният Закон за изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, бе отритнат с 94 гласа " за ", 55 " срещу " и 61 " въздържал се ".
" Министерският съвет не е подхванал никакви ограничения за гарантиране на ползите на страната и българските жители. При този политически подтекст няма стопански или даже механически аргументи България да резервира дерогацията от петролното ембарго на Европейския съюз, което попречва процеса на стратегическо обособяване от Русия в енергийния бранш, се добавя в отчета ", написа в претекстовете на вносителя.
По време на дебатите от Движение за права и свободи желаеха оставките на двама министри - на стопанската система Богдан Богданов и на енергетиката - Румен Радев.
По-рано през вчерашния ден в Министерския съвет по тази тематика се организира Съвет по сигурността. След него министър председателят Николай Денков разгласи, че в случай че дерогацията за съветския нефт отпадне преди 1 март 2024 година, това ще донесе голям риск за липса на горива и високи цени по бензиностанциите. Той се базира на отчети на службите, Министерство на стопанската система и представителя на страната в " Лукойл Нефтохим ". На противното мнение бяха Движение за права и свободи и ГЕРБ, чиито представители напуснаха съвещанието предварително.
Резюме на отчетите на ДАНС, Държавна организация разузнаване и Служба " Военно разузнаване " бяха публикувани по-късно. " При навременен импорт на задоволителни количества нефт и петролни артикули от различни на Русия източници и на налични за българския консуматор цени, прекратяването на дерогацията няма да докара до основни отрицателни въздействия върху пазара на горива у нас и върху действието на икономическите браншове като цяло ", показва в отчета си шефът на ДАНС Пламен Тончев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР