След триумфалния успех в Норвегия на изложбата „Легенди в злато

...
След триумфалния успех в Норвегия на изложбата „Легенди в злато
Коментари Харесай

Най-известните златни и сребърни съкровища се връщат в НИМ

След триумфалния триумф в Норвегия на изложбата „ Легенди в злато Тракийски съкровища от България ", в Националния исторически музей (НИМ) още веднъж могат да бъдат видени най-известните златни и сребърни съкровища. Това оповестиха от пресцентъра на музея.

Емблематичните красиви златни и сребърни творби на торевтиката, пластиката и изкуствата гостуваха повече от 3 месеца на музея в Берген.

Подновената експозиция в Зала 2 на НИМ обичайно подчертава върху оригинала на Панагюрското златно богатство. Посетителите могат да прегледат в представителните витрини сребърните съкровища от Борово (IV век прочие Хр.), Рогозен (ср. V-третата четвърт на IV век прочие Хр.) и Летница (IV век пр.Хр.). Като част от непрекъснатата експозиция остава „ Сребърното богатство от с. Йонково " (III век пр.Хр.), показано за първи път през лятото на 2017 година То включва купа с полусферична форма, каликс и фрагменти от устие на ритон с врязана декорация от бръшлянова клонка.

Уникалната златна каничка от Могиланската могила (Враца) и сребърният киликс от Александрово от IV век пр.Хр., сребърният скифос с позлата, декориран с глави на богиня, инсигниите на властта - златен нагръдник от могилно заравяне от Твърдица, двойната секира с позлата от Кози грамади, златни украшения, парадно и бойно въоръжение на тракийските войни и предмети от проучени богати гробни комплекси в Казанлъшко показват описа за тракийските владетели и техните земи.

Традиционен интерес провокират редките и извънредно забавни украшения от проучени гробове в Златиница и Синеморец, както и разнообразието от златни венци и неповторимият златен пръстен със сцена на обличане във власт (инвеститура). Специален акцент в експозицията е обецата, представяща богинята Нике в каляска (ср. на III век пр.Хр.).

Показани са още колиета, обеци, приложения за диадема, нанизи от мъниста и сребърни украшения, които ще обогатят визията за живота и мисленето на траките в интервала V -I век прочие Хр.

Експозицията демонстрира изящни и редки мостри на тракийското въоръжение - ризница от бронз от Пловдивско (V век прочие Хр.), върхове на копия и други

Начинът на живот, вярванията и мисленето на траките, живели по българските земи в предримския интервал разкриват предмети, принадлежали на владетелите и фамилиите им - ритуални сервизи от злато, сребро и бронз, украшения, въоръжение, пластика, чернофирнисови и червенофигурни съдове с изящни подиуми (лампа, кратери, скифоси, кантароси, хидрии, кани и т.н.).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР