След трите електроразпределителни дружества още една енергийна компания е завела

...
След трите електроразпределителни дружества още една енергийна компания е завела
Коментари Харесай

Четвърта енергийна компания заведе дело срещу България във Вашингтон

След трите електроразпределителни сдружения още една енергийна компания е завела дело против България в Международния център за споразумяване на капиталови разногласия на Световната банка (ICSID) във Вашингтон. На уеб страницата на институцията се вижда, че това е станало на 14 февруари.

Това е ACF Renewable Energy Limited, Малта. От наличната информация не се вижда друго, като се изключи че компанията се базира на Енергийната харта.

Преди няколко години към същата институция се обърнаха притежателите на трите електроразпределителни сдружения - CEZ, Energo.pro и EVN. Преди година се разбра, че австрийската eнергийна компания EVN е постигнала извънсъдебно съглашение с държавната компания НЕК. И трите компании се оплакаха от неплатена сметка от НЕК за изкупена сила от възобновими енергийни източници.

Жалващият се в този момент вложител е прочут в България под името " ЗБЕ Партнерс ", което бе благосъстоятелност на американската Sun Edison като след построяването на фотоволтаична централа е продаден на ACF Renewable Energy Ltd., оповестява уеб сайтът ecomomix.bg.

Сега сдружението се назовава АКВА Пауър Си Еф Карад Пи Ви Парк ЕАД. То стопанисва фотоволтаичната централа край с. Караджалово, Първомай с конфигурирана мощ 60 мегавата.
EйСиЕф Ринюбъл Енерджи, Малта е директен притежател на сдружението.

Централата в действителност е благосъстоятелност на огромния холдинг от Саудитска Арабия AKWA Power International. Последното се има от AKWA Holding и редица други вложители, измежду които Международната финансова корпорация (част от Световната банка) и Пенсионната организация на Саудитска арабия. Според информацията на AKWA инвестицията в България е 272 млн. $.

Общата сума на трите желае на електроразпределителните предприятия пред съда във Вашингтон е от порядъка на 1 милиарда евро, написа изданието.

То показва, че Адвокатското съдружничество " Спасов и Братанов ", което съгласно определения за покупател на активите на ЧЕЗ в България Гинка Върбакова я е представлявали при договарянията с чешката компания, също по този начин е и юридически представител на Корпорацията за задгранични задгранични вложения на Съединени американски щати - OPIC.

КЗЧИ. Делото във Вашингтон обаче се води от юристите на ищеца " Камерън Маккена ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР