След тричасови бурни дебати Столичният общински съвет одобри спасителния план

...
След тричасови бурни дебати Столичният общински съвет одобри спасителния план
Коментари Харесай

Одобриха спасителния план за Перник, София ще помогне за водната криза

След тричасови бурни диспути Столичният общински съвет утвърди избавителния проект за водната рецесия в Перник.

Въпреки разпалената полемика общинските съветници одобриха съвсем единомислещо с 56 гласа „ за “ и 1 „ въздържал се “ решението за възмездно разпределяне на водни количества от водоснабдителната система на София към Перник. Те ще се обезпечават от водосбора, който зарежда язовир „ Белмекен”, към язовир „ Бели Искър” и ще минават по рилския тръбопровод. Оттам пък връзката ще е през новия тръбопровод от Мало Бучино до Перник, който следва да бъде построен.

Кметът на Перник уточни, че има подготвеност незабавно да стартира строителството след решението на Столичния общински съвет.

Отпуснатите спомагателни водни количества по водопреносната мрежа ще бъдат до 300 л/сек.

При заплаха за водоснабдяването на София, подаването на вода към Перник ще бъде спряно незабавно. Контролът за това ще се реализира от „ Софийска вода “, като сдружението ще показва всяка седмица отчети.

С решението бе признато и кметът на София да подсигурява дългосрочнотго водоснабдяване на столицата, като подпише съглашение с министъра на районното развиване и министъра на стопанската система за финансиране на три обекта - ремонтът на язовирната стена на Бели Искър, който би трябвало да стартира през 2020 година, както и да бъде построена реверсивна връзка сред довеждаща система „ Бели Искър “ и довеждащата система „ Искър “.

Предвижда се още рехабилитация на язовир Огняново с опция за филтриране на питейни води до 1500л/сек. посредством създаване на пречиствателна станция за питейни води и нов магистрален тръбопровод до пречиствателна станция „ Панчарево “ и свързването на обекта към водоснабдителната система на София.

По време на дебатите всички поддържаха решението за водната рецесия в Перник, само че от опозицията показаха и своите запаси. Волен Сидеров пък се въздържа от поддръжка на плана.

Кметът на Перник Станислав Владиморов отбрана проекта и уточни, че построяването на оборудването е единственият вид за по-голямата сигурност и да се даде опция на „ Студена “ да усилва своя размер.

Той изясни, че при този приток Перник ще има вода до април, а в случай че природата е по-милостива – и за повече време.

Иван Таков от Българска социалистическа партия призна, че решението е вярно, защото няма по какъв начин от левицата да останат безучастни към бедстващите хиляди хора на 20 км от София. В същото време обаче имало доста неотговорени въпроси – за неприятното положение на стената на Бели Искър и за рилския тръбопровод, който е на повече от 70-80 години. Таков настоя, че има и опасности за софиянци при по-сериозна повреда.

„ Решението е вярно, само че е време да не се ръководят рецесии, а да се ръководят процеси “, отсече той.

Николай Стойнев от ГЕРБ пък изясни, че риск от повреда постоянно има и той няма да се усили, в случай че се подават спомагателни количества вода към Перник.

„ Политическите лупинги в залата са забавни. В Рила има задоволително воден запас, а водата е национално благосъстояние и може да се употребява водопреносната мрежа на София “, сподели той.

Стойнев изясни, че в дълготраен проект би трябвало да се търсят и други решения за водоснабдяването на столицата, като тези разновидности са точно построяването на връзката сред язовир Искър и рилския тръбопровод, както и потреблението на вода и от язовир Огняново.

Карлос Контрера от „ Патриоти за София “ пък изиска решението да бъде позволено за авансово осъществяване, защото Перник не разполага с доста време до достигането на мъртвия размер на „ Студена “.

„ Няма различен вид, имаме опция да помогнем и би трябвало да го създадем. Едно население оставено без вода е изложено на здравни опасности, а това крие опасности и за прилежащите обитаеми места, а ние не желаеме подобен сюжет “, безапелационен бе Контрера.

„ Правят се внушения, на ръба на допустимото, само че който всява страхове, би трябвало да носи отговорност “, продължи с рецензии към някои от сътрудниците си общинският консултант.

От „ Демократична България “ също поддържаха решението, само че остро подлагаха на критика ръководещите, че не са дали никакви гаранции, че с този проект няма да се основат рискове за водоснабдяването и на София, и на Перник.

„ Няма нито автограф от кмета, нито от министрите. Отговорността за бъдещето е тяхна. Но в случай че нещо се случи, това ще е заради тяхното безхаберие “, отсече Методи Лалов.

Независимият общински консултант Борис Бонев пък съобщи, че рецесията не е водна, а политическа и отговорност носят ръководещите. Затова и предложи ГЕРБ с партийната си дотация да заплати за нея.

Бонев искаше и „ Софийска вода “ незабавно да създаде проект за деяние при вероятно тотална повреда, само че предлагането му не откри поддръжка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР