След тричасова света литургия в чест на Свети Йоан Лестницки,

...
След тричасова света литургия в чест на Свети Йоан Лестницки,
Коментари Харесай

Епископ Сионий е новият игумен на Бачковския манастир

След тричасова света литургия в чест на Свети Йоан Лестницки, изнесена от старозагорския митрополит Киприан, през вчерашния ден в църквата на Бачковския манастир се състоя въдворяването на длъжността свещеник на свещеник Сионий, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.Смяната на предходния свещеник архимандрит Самуил бе оповестена от Светия синод преди дни, без да се показва съответна причина. От пет години свещеник Сионий е свещеник на Троянския манастир и се прояви като доста добър управител, въздигна обителта, направи я привлекателна за миряните, оттова и устойчива финансово. Очевидно тази е повода и за избора му за новия пост, който е своего рода покачване, защото след Рилския манастир, в листата на синодалните манастири втори е Бачковският.

Величкият свещеник Сионий е на 50 години, роден в София със светското име Стефан Радев. Възпитаник е на Немската гимназия, а след военната си работа приключва Софийската духовна семинария " Свети Иван Рилски ", по-късно и Богословския факултет на Софийския университет, има и специализация в Германия. Бил е свещеник на Клисурския манастир, а в края на 90-те е преподавател, а по-късно и ректор на Софийската духовна семинария.

" Поемам новото си свещенодействие с смирение ", сподели през днешния ден след церемонията по въдворяването свещеник Сионий. " В дните преди Великден най-важни са богослуженията ". Много миряни бяха пристигнали да станат очевидци на службата и на церемонията по въдворяването, измежду тях имаше и рокери, с които дядо Сионий се спря за фотография. Макар и краткотрайно да ръководи и двата огромни манастира, на Великден той ще служи в Бачковския. Предстои Светият синод да уточни заместника му в Троянския манастир.

Старозагорският митрополит Киприян, представляващ през днешния ден на церемонията Светия синод, дефинира новата служба на дядо Сионий като сложна. Наистина това е третата промяна на свещеник единствено за пет години - със скандал отсам беше изпъден дядо Борис, последва промяната на дядо Симон и в този момент на дядо Самуил. Манастирът сега е с реставрирани фрески на църквата и актуализирано крило за настаняване, доста от измененията бяха осъществени от дядо Симон. Проявленията на новото ръководство на един от най-старите и огромни манастири у нас се чака с интерес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР