След три вота с машини, избирателите намаляха с около 600

...
След три вота с машини, избирателите намаляха с около 600
Коментари Харесай

Михаил Константинов: Гаранционният срок на машините за гласуване изтича


След три вота с машини, гласоподавателите понижиха с към 600 000

„ Не би трябвало да изхвърляме машините за гласоподаване, ние дадохме към 100 млн. лева На тях им изтича гаранционния период. Тези устройства по този начин се вършат преднамерено. След 3 години можем да чакаме те да излязат от строя, тъй като никой не подсигурява по-дълъг живот. Машините са повода за ниската интензивност на изборите ”, съобщи математикът и специалист по изборните системи проф. Михаил Константинов по БТВ.

Той изясни, че на смесеното гласоподаване през април предходната година 75% от хората, влизащи в секцията са избирали хартията, а 25% машината.

„ След това имаше три избора, през юли и ноември предходната година, и октомври тази година, а гласоподавателите понижиха с към 600 000. Това е показателно. Не, че се опасяват хората, а се тормозят да не се изложат ”, сподели Константинов.  По думите му в Европа са изхвърлили машините. „ В Европа съвсем не се гласоподава с машини, единствено в няколко града в Белгия. В Ирландия дадоха пари за машини и ги изхвърлиха ”, добави Константинов.

Според Румяна Дечева от публичния съвет към ЦИК машините нямат период. 

 „ Ние би трябвало да организираме гласоподаване по интернет. То е заложено и в кодекса. Нямаме машини, на които им изтича срокът. Ролята на стопанина е машините да се обслужват ", сподели Дечева.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР