След три седмици без тренировки в разгара на пандемията от

...
След три седмици без тренировки в разгара на пандемията от
Коментари Харесай

Павел Върба: Ситуацията е сложна, трябва да я приемем

След три седмици без тренировки в разгара на пандемията от COVID-19 треньорът на първенците Павел Върба даде изявление за клубния уебсайт. Ето по какъв начин чехът гледа на обстановката към световната рецесия, положението на тима и вероятностите в близко бъдеще.

- Г-н Върба, оценката ви за моментната обстановка? Колко е мъчно да бъдеш треньор на тим в сходно състояние?
- За мен обстановката е доста комплицирана. Но въпреки това всички тимове по света са в еднообразно мъчно състояние все още. Трябва да го приемем и да се надяваме, че ще отмине в някакъв миг.

- С оглед комплицираната конюнктура какъв е вашият проект за подготовка на тима досега, в който шампионата ще бъде възобновено?
- Всеки състезател има самостоятелен проект, съгласно който би трябвало да се приготвя. Проблемът е в това, че все още никой не знае по кое време шампионата ще бъде възобновено. Надяваме се, че ще получим в точния момент информация по кое време шампионатът може да се възобнови, с цел да стартираме работа с играчите. Трябва да ги подготвим добре за рестарта на шампионата и за това, което ще ни следва след края на шампионата.

- Колко време оптимално могат играчите да се приготвят самостоятелно, с цел да запазят форма за подновяването на груповите тренировки?
- Както споделих, единственият проблем е, че в този момент не знаем какъв брой дълго ще продължи насилствената пауза. Не е елементарно нито на нас, треньорите, нито на играчите. Не можем да предвиждаме по кое време ще стартираме с груповите тренировки. Все отново момчетата знаят какво би трябвало да вършат. Ще следим по какъв начин футболистите упражняват самостоятелно. И когато се съберем още веднъж ще натиснем педала, с цел да се подготвим оптимално добре и да сме в оптимална форма за срещите, които би трябвало да доиграем. Надявам се, че в един миг, когато обстановката тръгне да се възстановява, УЕФА да излезе с рекомендации към федерациите за края на шампионатите. И да разгласи датите за идващото издание на европейските клубни шампионати, което ни касае.

- Как оценявате представянето на Лудогорец, откогато поехте тима през януари 2020 година?
- Винаги съм казвал, че съм прелестно сюрпризиран и извънредно удовлетворен от класата на играчите, с които Лудогорец разполага. Също по този начин и от изискванията, които клубът дава за работа. Радвам се, че домакинските мачове бяха много зрелищни за публиката. Бяха резултатни. Не разочаровахме почитателите. Занапред ще желая тимът да играе по същия метод. Искам да Лудогорец да бъде ефективен и забавен за публиката. Искам да запазим високо равнище във всеки мач, без значение дали е от шампионата, шампионата за Купата на България или евротурнирите.

- Каква е обстановката в Чехия във връзка с пандемията от COVID-19?
- Мерките за справяне с пандемията в България и Чехия са съвсем едни и същи. Има рестрикции, които целят да предпазят хората. Има ограничавания в придвижването. Ситуацията за никой не е приятна. Пандемията предизвиква вреди на всички места. Виждате какво се случва в Белгия. Там шампионата бе прекъснато преждевремено. Както в България, в Чехия не е ясно по кое време мачовете ще се възобновят. Много е неприятно за нас като хора и спортисти. Остава единствено да се надяваме, че всичко ще свърши допустимо най-скоро и ще се върнем към естествения си метод на живот.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР