След три нискобюджетни експериментални творби Това не е филм“ (2011),

...
След три нискобюджетни експериментални творби Това не е филм“ (2011),
Коментари Харесай

`3 лица` на `забранения` режисьор Джафар Панахи на 23-тия София Филм Фест

След три нискобюджетни пробни произведения „ Това не е филм “ (2011), „ Спусната завеса “ (2013) и „ Такси “ (2015), преследваният поради творбите си ирански режисьор Джафар Панахи (гостувал два пъти на София Филм Фест!), притежател на „ Златен лъв “, „ Сребърна мечка “, „ Златен леопард “ и десетки интернационалните оценки, показва на света своя нов кино роман „ 3 ЛИЦА ”, почетен с премия за най-хубав сюжет в Кан през 2018 година.

Жените – тяхната орис, професионалното им развиване и битката за самостоятелност в родината му – това са желаните тематики във филмите на Джафар Панахи.

От 2010 година иранецът има възбрана да напуща Иран и да снима филми, само че политическата действителност не може да го спре и той продължава да прави кино - това е четвъртият план на режисьора, умислен и осъществен в този непоколебим режим на ограничавания.

Разказът в „ 3 ЛИЦА ” се движи на границата сред действителността и фикцията като се концентрира върху една невероятна история, разрастваща се в пътешестване из иранските селца.

Заснет от ръка, филмът показва на феновете три дами – актриси, намиращи се в друг стадий от своята кариера. Едната е младо момиче от отдалечено селце, което мечтае да стане актриса и изпраща вик за помощ към известната иранска звезда Беназ Джафари – тя потегля да я търси в компанията на самия Панахи.

Двамата пътешественици обикалят голям брой обитаеми места и откриват хора с завладяващи ориси, сред които и една пенсионирана към този момент актриса, отдала се на уединение и занимания с изобразително изкуство...

За кино лентата си „ 3 ЛИЦА ”, с който Джафар Панахи изрича респект към своя наставник – починалия Абас Киаростами, режисьорът е почетен още с премията за най-хубав филм от кинофестивала в Анталия, както и с награди от фестивалите в Сао Пауло и Хамбург.

„ Драматичната история „ 3 ЛИЦА “ на Джафар Панахи е нежна, провокативна медитация за ролята на креативните души в актуалния Иран ”, пишат за кино лентата в Timeout.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР