След три месеца работа и непрекъснати противоречия относно подхода за

...
След три месеца работа и непрекъснати противоречия относно подхода за
Коментари Харесай

Швеция: Останахме неразбрани от света в битката срещу коронавируса

 След три месеца работа и непрекъснати несъгласия по отношение на метода за ограничение на разпространяването на ковид топ епидемиологът на Швеция Андрес Тегнел ще си вземе отмора. Тегнел надали ще отиде на отмора далеч от дома си, защото множеството страни членки на Европейския съюз изключиха Швеция от листата на страните за безвредни пътувания. Според специалисти Швеция е измежду страните с най-висока смъртност от ковид в международен мащаб поради решението на Тегнел да се разгласи срещу въвеждането на строги ограничаващи ограничения. Но съгласно него шведският модел остава необятно неразбираем.

През миналата седмица шведският епидемиолог попадна в заглавията на интернационалните медии, защото дефинира държавните управления на множеството страни като " луди “ поради въвеждането на твърди ограничения против разпространяването на ковид.

Тегнел се аргументира, че светът се намира в първия стадий от оправянето с дълга и неравностойна борба с Covid-19. Ето за какво той твърди, че тактиката на Швеция да остави да продължи огромна част от публичния живот, само че да образова жителите да съблюдават рекомендациите за обществена отдалеченост, е единственият метод страната да се оправи с тази дълга борба, проучва Bloomberg Bulgaria.

" Очаквам по-сериозна оценка на нашата работа от направените до момента “, съобщи той пред локално радио. " Никой няма по какъв начин да знае по какъв начин всичко ще завърши “, добави той.

В петък Тегнел завоюва доста значима социална борба против СЗО, откакто порица организацията, че е позволила голяма неточност. Първоначално Световната здравна организация сложи Швеция в група от 11 страни, за които твърдеше, че ускореното предаване на заболяването е довело до обновяване на бързия растеж на нови случаи и в случай че не се подхващат дейности, здравните системи на тези страни ще са пред колапс.

Но след това СЗО промени оценката си и разгласи, че темпът на заразяване в Швеция е сдържан и че по-големият брой нови случаи се дължи на растежа на тестванията.

Уилиам Хенедж, асоцииран професор по епидемиология в Училището по публично здраве в Бостън към университета " Харвард “, разяснява, че шведският модел е необикновен, защото бе по-малко ориентиран за предаването на заболяването. Но съгласно него е забавно, че страната вкарва този модел на доста ранен стадий от пандемията, още преди да има сериозен брой случаи на ковид в Швеция.

" Все отново шведският метод може да е резистентен по метод, по който другите страни не са се потвърдили “, споделя той. Но шведският модел има своята цена. Починалите от ковид на 100 хиляди души в скандинавската страна са пет пъти повече, в сравнение с в прилежаща Дания, сочат данни на университета " Джон Хопкинс “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР