След три години на доминация в алпийските ски Микаела Шифрин

...
След три години на доминация в алпийските ски Микаела Шифрин
Коментари Харесай

Сезон 2020 в алпийските ски: странната година, в която Шифрин слезе от върха

След три години на доминация в алпийските ски Микаела Шифрин сдаде трона в Световната купа. Американката, която беше считана за непобедима, съумя да победи единствено в шест надпревари и съобщи Големия бистър глобус на италианката Федерика Бриньоне.

Сезонът в Световната купа беше исторически освен поради първата купа на Италия при дамите в 54-годишната история, само че и поради рекордния брой анулирани стартове. При мъжете не се организираха 12 надпревари, а при дамите даже повече - 16.

Редица от надпреварите бяха анулирани поради липса на сняг или неприятни метеорологични условия, а последните два месеца от сезона бяха белязани и от епидемията от ковид. Това докара и до предварителен свършек на сезона.

Годината беше и първата след отказването на осемкратния първенец Марсел Хиршер.

Горчивата купа за Бриньоне

След няколко години на трайно наличие в Световната купа, белязано от доста мощни последни два сезона, Бриньоне влезе в историята на алпийските ски. Тя стана първата италианка, която печели огромния глобус, а също така прекъсна превъзходството на Шифрин.

Според родената в Милано скиорка обаче годината ще бъде паметна за нея и поради нетипичната конюнктура, при която тя завоюва.

" Посвещавам успеха си на родния ми град Милано, на Ломбардия и на цяла Италия, която сега води доста значима борба ", сподели Бриньоне след предварителния свършек на сезона.



Италианката завоюва пет надпревари през сезона и към Големия бистър глобус добави купите в гигантския слалом и комбинацията. Освен това Бриньоне приключи втора в супергигантския слалом, трета в спускането и трета в паралелните дисциплини, което ѝ разреши да приключи с 1378 точки.

В крайното класиране Бриньоне изпревари Шифрин със 153 точки (най-малката разлика от 2015 година насам).

Към мощното показване на Бриньоне се прибавя и отсъствието на Шифрин от финалните девет старта. За последно американката беше на пистата на 26 януари в Банско, след което се прибра в родината си поради гибелта на татко си Джеф Шифрин.

" Тази купа е горчива за мен. Микаела е преди всичко другарка, с нея споделяме една пристрастеност. Страдам с нея и не съумях да се развеселявам същински. Ще я чакам следващата година, с цел да бъде борбата пълноценна ", сподели още Бриньоне.

 Шифрин и Бриньоне
© Associated Press

Шифрин и Бриньоне

Изминалият сезон означи и едвам третия случай в кариерата на Шифрин (след дебюта през 2012 и 2016 г.), в който американката не завоюва бистър глобус в някоя от дисциплините. Тя приключи втора в слалома и трета в гигантския слалом.

Битката при мъжете след ерата " Хиршер "

При мъжете сезонът беше белязан от норвежки успех с купата на Александър Аамод Килде, който стана първият първенец след ерата " Марсел Хиршер ". 27-годишният играч изненада считаните за любимци Хенрик Кристоферсен и Алекси Пинтюро.

Специалистите считаха, че след отказването на Хиршер точно Кристоферсен ще господства в техничните дисциплини, само че Принцът на викингите взе единствено три победи. Считаният за най-универсален измежду скиорите Пинтюро приключи с шест триумфа, само че имаше и огромни спадове.

 Само с една победа, само че с непрекъснато наличие в точките Александър Аамод Килде триуфмира в крайното класиране
© Associated Press

Само с една победа, само че с непрекъснато наличие в точките Александър Аамод Килде триуфмира в крайното класиране

За сметка на това Килде се оказа най-подготвен и макар че взе единствено една победа, победи с Големия бистър глобус. Норвежецът завоюва супер Г в Залбах-Хинтерглем и се качи на подиума в шест други случая. Той приключи осми в гигантския слалом, трети в супер Г, четвърти в спускането и втори в комбинацията, което му разреши да завоюва общо 1202 точки (само 54 пред Пинтюро).

" Смятам, че този сезон беше доста трогателен, забавен и непредсказуем. Видяхме, че след отказването на Марсел (Хиршер) разликите са доста дребни, всеки може да завоюва и постоянството се оказва решаващо. Според мен и момчетата от скоростните дисциплини повярваха, че имат своите шансове ", разяснява след сезона Аксел Лунд Свиндал, който беше последният норвежец, спечелил Големия бистър глобус.

Скромното българското присъединяване

Във втори цялостен сезон част от Световната купа беше и българският скиор Алберт Попов. Той приключи на 90-о място в крайното класиране с 67 точки, всички извоювани в слалома.

След доста мощното си показване през 2019 година, когато стана девети в Кицбюел и шести в Шладминг, този път Попов не съумя да запише нито едно влизане в топ 10. През сезона българинът влезе в точките в четири надпревари.

 Алберт Попов не отговори на огромните упования
© Associated Press

Алберт Попов не отговори на огромните упования

Попов беше 12-и във Вал д`Изер, 18-и в Мадона ди Кампилио, 13-и в Аделбоден и 19-и в Шладминг. Отлагането на последните стартове не му разреши да направи и по-сериозен напредък, като трябваше да се проведат още два слалома.

" Заради болестта от COVID-19 Световната купа завърши. Сезонът приключи по-скоро от предстоящото, само че, считам, беше добър ", написа българският скиор в обществените мрежи.

Активът на Попов от 67 точки в слалома обаче нямаше да му разреши да се класира за финалите в дисциплината - нещо, което съумя да реализира година по-рано.



Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (101)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР