След три години финансовият свят вероятно ще трябва да каже

...
След три години финансовият свят вероятно ще трябва да каже
Коментари Харесай

Това важно финансово число ще изчезне до три години

След три години финансовият свят евентуално ще би трябвало да каже „ довиждане “ на една цифра, която е в основата на доста данни. И най-малко към този момент не е ясно по какъв начин ще продължат нещата. Референтният лихвен % Libor (съкращение от London Interbank Offered Rate) се разгласява всекидневно и служи за бенчмарк за съвсем всички контракти с изменчив лихвен %. От тези лихвени проценти зависят преводи и контракти в размер от трилиони долари. Всичко това обаче ще би трябвало да бъде регламентирано по друг метод от 2021 година, както оповестява в. New York Times, а тематиката бе наранена на световна среща в Ню Йорк през тази седмица.

В четвъртък световните регулатори реализираха координиран напън, призовавайки банките и дилърите да стартират своя преход оттатък потреблението на скандализирания лондонски междубанков лихвен %.

На срещи и речи по целия свят те приканиха банките да изготвят проект за наследствените контракти, които ще се употребяват в преходния интервал след сбогуването с Libor в края на 2021 година

Въпреки че някои аспекти на прехода не престават да се движат по график или даже по-бързо, Андрю Бейли, изпълнителен шеф на Комисията по финансов контрол на Англия, предизвести в своя тирада в Лондон, че като цяло " темпото на този преход към момента не е задоволително бързо ".

Съветът за финансова непоклатимост - група интернационалните регулаторни органи, която се ръководи взаимно от ръководителя на Федералния запас Джерoм Пауъл и от гуверньора на Английската централна банка Марк Карни, акцентира потребността новите референтни лихвени проценти „ да бъдат заложени на база дейни, ликвидни пазари " в изказване, съвпадащо с речта на Бейли, написа The Wall Street Journal.

Също в четвъртък интернационалната Асоциация за суапове и деривати започва съвещания с пазарни участници за проекта за преходния интервал. Организацията работи сега над преходния развой за фискални ставки, който би послужил като механизъм за договорите, употребяващи Libor.

Референтният лихвен % Libor се дефинира, като постоянно няколко огромни банки се интервюират за това какви лихви ще заплащат, в случай че заемат пари от други банки. Най-високите и най-ниските лихви от отговорите им се отстраняват, а остатъкът се усреднява. В края на 2016 година в световен проект е имало контракти за 190 трлн. $, основани на Libor.

Ето за какво е изключително рисково, че референтният лихвен % е бил манипулиран в предишното. Тъй като броят на интервюираните институции е относително дребен, някои банкери са забелязали, че биха могли да повлияят на цифрата, като взаимно съгласуват данните си и по този начин биха могли да понижат личния си риск от загуба. Това стана известно след абсурда " Либор " през 2011 година, след който някои банки бяха принудени да платят санкции за милиарди долари, а някои дилъри бяха наказани с отнемане от независимост до единадесет години.

В четвъртък Кристиан Битар, някогашен дилър на Deutsche Bank, бе наказан на пет години и четири месеца отнемане от независимост. Той, дружно с други търговци, е манипулирал в интервала сред 2005 и 2009 година в техен личен интерес европейския вид на Libor - Euribor. Филип Морйосеф, 50-годишен някогашен трейдър от Barclays, получи осем години, откакто правосъдните заседатели го осъдиха единомислещо през предходната седмица – за манипулиране на Euribor сред 2005 и 2009 година

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР