След три гласувания, предхождани от три дискусии обновеният наскоро състав

...
След три гласувания, предхождани от три дискусии обновеният наскоро състав
Коментари Харесай

Президентската квота в СЕМ остави Кошлуков в БНТ

След три гласувания, предхождани от три полемики обновеният неотдавна състав на Съвета за електронни медии (СЕМ) не съумя да избере нов общоприет шеф на държавната Българска национална телевизия. Така Кошлуков остава на поста си за неопределен срок, макар че мандатът му изтича на 5 юли. Той ще продължи да ръководи Българска национална телевизия до момента в който медийният регулатор не успее да създаде конкурс, в който някой от претендентите да събере нужната поддръжка от трима членове от петчленния състав на Съвет за електронни медии.

Сегашният състав на медийния регулатор на процедура е доминиран от квотата на президента Румен Радев, тъй като той има в него двама представители - Соня Момчилова и Габриела Наплатанова, които могат да наклонят везните при избора.

Останалите трима членове са от парламентарната квота, препоръчани от три разнообразни партии.

И при трите тура Момчилова и Наплатанова гласоподаваха с " въздържал се " за всички кандидатури, като по този начин на процедура осигуриха оставането на Емил Кошлуков на поста.
Реклама
За сходен сюжет в медийните среди се говореше от седмици. В сряда той се удостовери, защото никой от 8-те участници в състезанието не получи 3 от 5-те гласа, нужни за избирането му. С това процедурата се приключва, а Съвет за електронни медии би трябвало да инициира осъществяване на нова - най-рано след два месеца.

На финалното гласоподаване някогашният шеф на новините в бTV Венелин Петков беше подсилен от двама от членовете на Съвет за електронни медии - Пролет Велкова, издигната от " Демократична България ", и Симона Велева, номинирана от " Продължаваме промяната ".

Галина Георгиева, излъчена от ГЕРБ, гласоподава с " въздържал се " за Венелин Петков, и " за " преизбирането на Емил Кошлуков.

По силата на проваления избор той ще е шефът на Българска национална телевизия, с който партиите ще се договарят за осъществяване на акциите си в публичната медия по време на възможните избори тази есен.
Реклама
Точно преди две години - на 11 юли 2020 година, на фона на избухналите митинги около абсурда с защитаваното от НСО имение на Ахмед Доган в " Росенец " президентът Радев разгласи, че в страната се образува " народен консенсус, наименуван " Антимафия ". Въпросният консенсус " сплотява милиони честни български жители ", които, в случай че са сплотени, " са по-силни от парите, медиите и административния запас на властта ", сподели тогава Радев.

Това беше и моментът, в който президентът си извоюва независима позиция, друга от " президента на Българска социалистическа партия ". В тези седмици немалка част от жителите повярваха, че Радев в действителност стои зад смяната на статуквото, което той тогава безпогрешно разобличи: срастването сред правосъдна власт, административен запас и купени медии.

Днес, две години по-късно подозренията дали позицията на президента е била достоверна, стават от ден на ден. В сряда се усилиха с още едно, защото Радев беше избран отново и с значителен брой гласове от демократичната общественост в страната, за която Българска национална телевизия под управлението на Кошлуков се е трансформирала в пропагандна цитадела на предходното и сякаш разобличено от президента статукво.
Свързани публикации Осем претенденти за общоприет шеф на Българска национална телевизия отпред с Венелин Петков 27 май 2022, 17:24 " Говорит Москва ": Руската агитация и превзетите български медии 18 март 2022, 06:01 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР