След три дни на инфарктни преговори днес американският Сенат ще

...
След три дни на инфарктни преговори днес американският Сенат ще
Коментари Харесай

Трети ден сенаторите в САЩ преговарят за бюджета на администрацията

След три дни на инфарктни договаряния през днешния ден американският Сенат ще гласоподава още веднъж финансирането на федералната администрация, която от петък насам лимитира активността си поради неналичието на легален нов бюджет. Това се случва за пръв път при цялостен надзор на една от партиите върху законодателната и изпълнителната власт.

Късно нощес демократите и републиканците в горната камара на Конгреса не съумяха да реализират съглашение и надлежно да гласоподават краткотраен нов бюджет, тъй че вотът за него бе отсрочен за 12:00 на обяд локално време през днешния ден, написа организация " Ройтерс ".

За последно администрацията бе изправена пред подобен проблем през 2013 година, когато казусът с финансирането засегна съвсем 800 000 души. Тогава обаче президент бе демократът Барак Обама, който бе в спор с републиканците. Сега дясната партия управлява Камарата на представителите, Сената и Белия дом, само че гласуването за бюджета изисква 60 на 40 гласа в Сената, а там те имат нежно болшинство от 51 на 49 души.

Демократите отхвърлят да дадат поддръжка за новия бюджет поради решението на президента Доналд Тръмп да отнеме правото на незаконни имигранти, доведени в страната като деца, да узаконят статута си. Казусът с така наречен " мечтатели " разделя републиканците и демократите от години и Обама преодоля това с нарочна стратегия, която бе анулирана от наследника му.

Миналата година Тръмп разгласи, че ще приключи действието ѝ на 5 март, оставяйки десетки хиляди хора, израснали в Съединени американски щати, без алтернатива да легализират пребиваването си. Сега демократите употребяват преимуществото си в Конгреса, с цел да изискат те да бъдат предпазени.

В такава обстановка чиновниците, които не са от първостепенно значение, биват изпратени в отпуск (понякога неплатен). Крайно необходимимите – тези, които се занимават с публичната и националната сигурност – остават на работните си места. Ето по какъв начин ще бъдат наранени главните клонове на властта.

Белият дом

Над 1000 от всички 1715 чиновници в Белия дом ще излязат в насилствен отпуск. Самият президент ще може да прави конституционните си отговорности и ще може да пътува до Световния стопански конгрес в Давос, който стартира на следващия ден. Все още не е известно дали визитата няма да бъде анулирана поради вътрешните проблеми в Съединени американски щати.

Министерството на правораздаването

Близо 95 000 от 115 000 чиновници ще останат на работните си места, няма да прекъсне активност и специфичният прокурор Робърт Мюлър.

Данъчните

Близо 43.5% от чиновниците в данъчната работа ще останат на работа, което ще попречи на интервенциите ѝ, защото сезонът на декларациите занапред стартира.

Военните

Операциите в Афганистан, Ирак и Сирия няма да пострадат. Цивилният личен състав в по-малко значими интервенции ще излезе в отпуск.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (652)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР