След три дни (на 7 март) изтича крайният срок, даден

...
След три дни (на 7 март) изтича крайният срок, даден
Коментари Харесай

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина

След три дни (на 7 март) изтича крайният период, даден от Централната изборна комисия (ЦИК), в който българите, живеещи в чужбина, могат да изискат със заявление откриването на изборни секции за парламентарните избори на 2 април.

Въпреки че подаването на заявление не е наложително изискване за гласоподаване, то доста форсира и улеснява изборния развой и се предизвиква от изборните доброволци в чужбина. Чрез заявките членовете на секционните изборни комисии получават по-точна визия за предстоящата натовареност в изборния ден. Освен това се икономисва време от попълването на място на декларация по пример, която е наложителна за всеки, който не е декларирал авансово къде желае да гласоподава.

 Кои са номерата на партиите и обединенията в бюлетината за изборите на 2 април Кои са номерата на партиите и обединенията в бюлетината за изборите на 2 април

За изборите на 2 април се чака да бъдат разкрити минимум 750 изборни секции отвън страната. Толкова имаше на 2 октомври 2022 година, а съгласно Изборния кодекс секции в чужбина се разкриват автоматизирано там, където в последните 5 години са се провеждали избори и са дали своят вот над 100 души. Събирането на най-малко 40 заявки обаче към момента остава изискване за образуването на спомагателни секции, отвън автоматизираните.

 Всичко, което би трябвало да знаете за парламентарните избори на 2 април Всичко, което би трябвало да знаете за парламентарните избори на 2 април

Успоредно със спадащата изборна интензивност, с всеки нов предварителен избор спада и интензивността при подаването на заявки. През октомври 2022 година в ЦИК бяха постъпили 50 900 заявки за откриване на секции в чужбина. Това е с към 5 хиляди по-малко спрямо изборите през ноември 2021 година и с над 35 хиляди по-малко по отношение на през април 2021 година, когато броят на подадените заявки доближи рекордните 88 хиляди. До момента най-вече заявки са подадени още веднъж в Турция - 17 600, Англия - 1400 и в Германия - 1300.

Заявленията може да се подават по през уеб страницата на ЦИК до среднощ на 7 март. След приключването на този период комисията ще дефинира на какъв брой от тези места въпреки всичко ще могат да бъдат разкрити секции.

На парламентарните избори през октомври се гласуваше в 755 секции, през ноември 2021 година - в 751 секции в чужбина, а на предходните на 11 юли 2021 - в рекордните 782 секции, само че тогава отпаднаха рестриктивните мерки за места за гласоподаване отвън Европейски Съюз. На 4 април 2021 година секциите в чужбина бяха 465, през 2017 година - 371. През 2014 година се гласуваше в 426 секции, през 2013 година - в 227, а през 2009 година - в 274 секции.

Броят на подадени заявки и местата за гласоподаване в чужбина вижте тук:



Карта на изборите в чужбина от
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР