След три дни денонощна борба пожарникарите успяха да ограничат огъня

...
След три дни денонощна борба пожарникарите успяха да ограничат огъня
Коментари Харесай

Пожарникарите успяха да ограничат огъня на остров Евбея

След три дни денонощна битка пожарникарите съумяха да лимитират огъня на гръцкия остров Евбея. 2800 хектара иглолистни гори изгоряха изцяло, създавайки екологочина злополука. Гръцките управляващи изпратиха стотици пожарникари и спасители, в това число и армейски елементи, които да се оправят с огнената буря.

Клисура, северно от село Платана, продължава да гори.

Днес пожарникарите, дружно със самолети и вертолети, съумяха да потушат общия огнен фронт в Клисура, само че остават десетки, евентуално стотици, по-малки огнища, които са доста сложни за потушаване поради обстоятелството, че има доста мощни ветрове, местността е много насечена и могат да достъпят единствено няколко пожарни автомобила.

Самолети и вертолети, в това число такива, предоставени от Италия и Испания, през 14 минути обливат този рид с вода, само че през целия ден огнищата не престават да тлеят.

Жителите на четирите села, които бяха най-силно наранени от огнената буря, включително и на село Платана, получиха позволение да се приберат назад по домовете си, само че обстановката остава комплицирана.
Георгиос Псадос, кмет на с. Макримали: Ситуацията е доста тежка. Пожарите са обхванали територия от 2400 хектара. Всеки ден в гасенето се включват 10 самолета, които се пробват да се оправят. Дотук имат достъп и коли, само че не се позволяват хора.Андонис Василис, експерт-лесовъд: Щетите в гората за големи. Повечето дървета са унищожени. В село Платана има дребни огнища и се пробват да ги потушат.Савас, избавител - Тук сме, тъй като през последните дни ситуацията е усложнена. Информацията, с която разполагаме, е, че нещата се усъвършенстват. Но ние оказваме помощ на хората от три села, на хората със съществени проблеми. Те трябваше да се изтеглят, тъй като огънят беше прекомерно близо.Катя Дониади, публицист в ЕРТ: През последните 24 часа обстановката стартира лека-полека да се усъвършенства, тъй като огромните огнища бяха овладени в този регион - клисурата Камбиа. Хеликоптерите и пожарникарите се пробват да погасят и последните огнища. Надеждата е да съумеят в идващите 24 часа.
Разследващите оповестиха, че са задържали трима души, които имат съпричастност към този пожар. Дали те ще се окажат главните виновници или в последна сметка аргументите за това злополучие ще се окажат чисто естествени - високите температури, следва да разберем.
 © Александър Марков  © Александър Марков  © Александър Марков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР