След три часа дебати, депутатите гласуваха промените в Наказателно-процесуалния кодекс

...
След три часа дебати, депутатите гласуваха промените в Наказателно-процесуалния кодекс
Коментари Харесай

Със 191 гласа за депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

След три часа диспути, депутатите гласоподаваха измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), част от механизма за следствие на основния прокурор.

Законопроектът, импортиран от служебния кабинет, получи 191 гласа " за ", нито един срещу и 33 гласа " въздържал се ". Така гласоподаваха депутатите от " Възраждане ", защото имаха собствен законопроект.

Той обаче не срещна поддръжка от страна на народните представители. С 68 гласа " за ", шест " срещу " и 149 " въздържал се " депутатите отхвърлиха законопроекта на " Възраждане ", който също предвиждаше механизъм за следствие на основния прокурор.


Дебатът беше фокусиран главно към законопроекта на държавното управление за механизма за надзор на основния прокурор. Около 50 висши магистрати споделят: " Този закон не става ", а ние имаме мнението на министър Зарков и неговия заместител, сподели Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. Ще го подкрепим, тъй като този проблем би трябвало да бъде доведен до дъно, уточни депутатът от ГЕРБ-СДС. Той прикани, след приемането му, законопроектът да бъде изпратен на Конституционния съд (КС) за инспекция. " Нека да отиде в Конституционен съд, в случай че господин Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата правосъдна система, той заслужава да стане президент или най-малкото министър-председател на България ", разяснява Чолаков.

В отговор служебният министър на правораздаването Крум Зарков съобщи, че няма, не е имало и в никакъв случай няма да има разсъждения по подобен вид закони, за които да не се слагат въпроси по конституционната съобразност. Каквото и да се случи, ние имаме потребност от този закон и от този механизъм, уточни министърът. Въпросът, който остава, е има ли воля да свършим работата, аз мисля, че има този път, съобщи той.

Депутатите продължиха работата си с измененията в Закона за правосъдната власт, които са свързани с механизма за следствие на основния прокурор.

Промените в двата закона - Наказателно-процесуален кодекс и Съдебната власт, свързани с механизма за следствие на основния прокурор, бяха включени в дневния ред на Народното събрание по предложение на ръководителят Росен Желязков след председателски съвет.

 

В какво се състои механизмът за следствие на основния прокурор?

 

С оферти от Министерския съвет закон се регламентира ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници.

Дава се опция углавен арбитър от Върховния касационен съд с сан на висш арбитър да управлява следствие против основния прокурор или негов заместител, когато има съображение за това, да се понижат нужните гласове във Висшия правосъден съвет за събаряне от власт на основния прокурор от 17 на 13 гласа.

Въвежда се и правосъден надзор при отвод за формиране на досъдебно произвеждане.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР