След трансплантация приемниците на донорските органи загадъчно променят характера си. Преди

...
След трансплантация приемниците на донорските органи загадъчно променят характера си.
Преди
Коментари Харесай

Душата живее в сърцето

След трансплантация приемниците на донорските органи загадъчно трансформират характера си.

Преди няколко години Силвана Песка от Неапол даде на съд хирурга, направил ѝ интервенция за присаждане на сърце. Научавайки това, лекарят останал учуден: Интервенцията предходна сполучливо и пациентката се чувствала чудесно. От какво ли тогава е недоволна? Какъв бил претекстът на капризната дама?

Оказало се, че мъжът, чието сърце хирургът присадил в тялото на Силвана, се е самоубил от любовна тъга. „ Преди интервенцията бях радостна и бодра, а след нея все по-често започнах да изпадам в меланхолия. Даже клиентите в кафето, в което работя, виждаха мрачното ми въодушевление. А шефът ми напряко ме заплаша с уволняване ”, споделя Силвана.

Но това не е най-страшното. С новото си сърце госпожа Песка все по-често почнала да изпитва предпочитание да стегне въжето към порти си, както направил предходният притежател на органа.

 Транспалнтация

Подобни мистики са постоянно срещани след трансплантирането на органи.

Ето и различен случай с американката Силви Клер. След като получава ново сърце, върлата вегетарианка и трезвеница, внезапно стартира да се тъпче с хамбургери и да се налива с бира. Всичко се изяснило, когато Силви разбрала, че 18-годишният Тим, умрял в злополука с мотоциклет, обожавал тези два продукта.

Странни съвпадения? Или просто характерът и усетите на донорите се предават в техните нови притежатели? А може би в тях се вселява душата на починалите?

 Сърце

Всички тези въпроси озадачили физиолога доктор Пол Пирсол от клиниката Синай в Детройт. В течение на няколко години той изучавал случаи, в които човек се трансформира след трансплантация. И стигнал до извода, че сърцето съдържа информация, от която се управлява човешкият мозък.

Заради това пулсиращият орган, отивайки в непознато тяло, стартира да командва новия си хазяйн, изменяйки неговите привички и темперамент.

За своите наблюдения Пистол споделя в книгата си Кода на сърцето. „ На 41-годишен мъж бе присадено сърце на 19-годишно момиче. Мъжът бил сгънат по темперамент, песимист. Но по-късно закипя от сила, закупи плевел характер и у него се появи необяснимо предпочитание и интерес към живота ”, написа ученият.

Друг случай: фригидна 35-годишна брачна половинка се трансформира в буйна държанка, откакто получава сърце на 24-годишна продажница.

И по този начин Пирсол стига до заключението, че душата или характерът на човек, „ живее ” не в мозъка, както се е смятало до момента, а в неговото сърце. Затова пазете вашето сърце – то е дом на душата ви.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР