След трансплантация на костен мозък на британски пациент, заразен с

...
След трансплантация на костен мозък на британски пациент, заразен с
Коментари Харесай

Пациент в Лондон е вторият излекуван от ХИВ вирус

След трансплантация на костен мозък на английски пациент, инфектиран с вируса на СПИН, повече не са открити следи от болестта, оповестява списание „ Нейчър “. Това е втори сходен случай по рода си.

През 2007 година американецът Тимъти Рей Браун, прочут преди време като „ Берлинският пациент “ става първият човек, оздравял с сходен способ.

Както и при случая с Браун, английският пациент също е бил лекуван от рак, като след трансплантацията на клетките са изчезнали признаците и на двете болести. Макар и сполучливият случай да дава очаквания, че СПИН може да бъде лекуван в бъдеще, специалистите предизвестяват, че към момента е прекомерно рано да се приказва за намиране на лекуване.

Три години след интервенцията за присаждане на клетките от костен мозък и 18 месеца след прекъсването на медикаментите за СПИН, извънредно прецизните проби демонстрират, че у по този начин наречения „ Лондонски пациент “ повече не се следят признаци на болестта.

Изследователите не бързат да вършат умозаключение, че пациентът изцяло е оздравял от вируса на СПИН, като прецизират, че методът не е считан за изключително използван при множеството инфектирани, само че несъмнено способства значително за откриването на лекуване в бъдеще.

„ Лондонският пациент “ е бил диагностициран през 2003 година, само че е почнал да вземе медикаменти за управление на инфекцията през 2012 година. По-късно през 2012-а той развива раково заболяване, известно като лимфом на Ходжкин и през 2016 година се съгласява на трансплантирането на кафези от костен мозък, с цел да бъде оздравял от рака.

Лекарите са били на мнение, че в случай че се откри подобаващ донор, той може да бъде оздравял и от вируса на СПИН. И е бил открит донор с генна разновидност на естествена устойчивост против вируса.

Знае се, че към 1 % от хората, живеещи в Северна Европа, наследяват тази разновидност и по този метод са ваксинирани против вируса на СПИН.

Трансплантацията на кафези от костен мозък е доста сложен и рисков развой, тъй като потреблението на радиация и химиотерапия унищожава наличната имунна система, с цел да сътвори нова такава, акцентират специалистите. Процентът на крах при такава трансплантация е доста висок.

Подобен тип нападателна терапия главно се ползва за лечение от рак, а не от вируса на СПИН.

„ При тези специфични случаи, когато имате вируса на СПИН и рак, който не реагира на естествената химиотерапия и естественото лекуване, този метод е оневинен, само че за голямото болшинство от пациенти с вируса на СПИН той е прекомерно опасен “, съобщи пред Би Би Си Филип Гоулдър, професор по имунология към университета в Оксфорд.

Все отново съгласно професор Гоулдър казусът с „ Лондонския пациент “ е доста важен, тъй като оказва помощ на специалистите да открият по какъв начин тялото може по натурален път да се съпротивлява на инфекцията, а това дава очаквания за бъдещето. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР