След трагичната смърт на цар Самуил, който умрял на 6

...
След трагичната смърт на цар Самуил, който умрял на 6
Коментари Харесай

В Деня На Св Княз Йоан-Владимир Трябва Да Запомним Тези Важни Поверия!

След трагичната гибел на цар Самуил, който починал на 6 октомври 1014 година от сърдечен удар, когато видял пленените и ослепени български бойци, възцарил се наследник му Гавриил-Радомир, само че византийското лукавство подстрекало братовчеда му Иван-Владислав, който го умъртвил и заел престола. Боейки се от възмездие или от законните права на Йоан-Владимир, Иван Владислав го поканил при себе си посредством посредството на Охридския архиепископ Давид сякаш за мирни диалози.

Кроткият и чистосърдечен Йоан-Владимир повярвал на църковното пратеничество и приел поканата, само че Иван-Владислав още при самото идване в столицата изпратил убийци да му отсекат главата. И тъй като мечът заради някаква причина не могъл да уязви Йоан-Владимир, той добродушно подал на килъра своя меч с думите: " Искаш да ме убиеш, брате, само че не можеш. Ето моят меч! Готов съм да бъда погубен, както Исак и Авел! " Злодеят го посякъл.

Тогава станало знамение. Светият страдалец се втурнал с посечената си глава в ръце и влезнал в близката черква, в която към този момент паднал и предал на Господа светата си душа на 22 май 1016 година Жена му отнесла тялото му в неговите владения и тържествено го погребала в църквата, при която сама приключила живота си в пост и молитва.

След две години килърът Иван-Владислав починал от неочаквана страшна гибел посредством невидима ръка и България паднала под византийско иго за 168 години. Нетленните мощи на св. Княз Йоан-Владимир са прославени с приключване на целебно миро и с осъществяване на чудеса. Те се намират в град Елбасан (в Албания).

2. свети страдалец Василиск († 308 г.) - той бил племенник на св. Теодор Тирон. Той страдал страдалчески дружно с Евтропий и Клеоник (паметта им се чества на 3 март), само че бил посечен с меч след тях.

Мъченията, на които той бил подложен, се придружавали от най-поразителни чудеса, за което свидетелствува техният свидетел свещеномъченик Евсигний (паметта му се чествува на 5 август). Мъченик Василиск, както свидетелствуват мнозина историци, се явил на св. Йоан Златоуст преди неговата гибел и му споделил: " Утре ще бъдем дружно ". Св. страдалец Василиск потърпевш в царуването на Максимин в 308 година.

3. Събор на 150-те богоносни отци на Втория Вселенски събор - Вторият космополитен събор довършил успеха на Православието, удържана на Първия космополитен събор. Той бил призован в Константинопол през 381 година във връзка ереста на Македоний при Константинополския свещеник Григорий Богослов, папа Дамас I (366–383) и император Теодосий Велики.

В него взели участие 150 отци. Православната Църква възпоменава Втория Вселенски събор на 22 май.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР