След трагедията в Гърция - мярка за неотклонение задържане под

...
След трагедията в Гърция - мярка за неотклонение задържане под
Коментари Харесай

След трагедията в Гърция: Съдът остави в ареста началника на гарата в Лариса

След нещастието в Гърция - мярка за неотклонение " задържане под стража " за единствения обвинен за злополуката. Началникът на гарата в Лариса остава в ареста и ще дава отговор пред съда по обвиняване в застрашаване на сигурността на превоза, за което може да получи до 10 години затвор и за голям брой убийства по несъобразителност, което се санкционира с по-тежка присъда.

Междувременно следващ ден не стихват митингите в цялата страна.

Единственият обвинен за жестоката злополука остава в ареста. Началникът на гарата в Лариса беше арестуван часове след нещастието в сряда, а в късния следобяд през вчерашния ден беше разпитан в съда.

" Прокуратурата и следствието взеха единомислещо решение той да бъде арестуван за непрекъснато ", съобщи Стефанос Пантацаридис, юрист на обвинения.

59-годишният шеф на гарата признава виновността си. В момента на злополуката вниманието му било ориентирано към посрещането на различен трен.

" Клиентът ми сподели безусловно всичко, което знаеше, сподели истината. И беше сломен! Разказа тъкмо какво се е случило, без да се опасява от следствията и с ясното схващане, че ще би трябвало да поеме отговорност за дейностите си. Сега всичко е в ръцете на съда, който би трябвало да реши дали обвиненият би трябвало да бъде наказан ", добави Стефанос Пантацаридис.

Според специалисти по железопътни транспорти, в границите на следствието е значимо да бъде открито дали той е бил известен, че товарният трен се движи по същите релси, както и дали сензорите в гарата демонстрират действителното местоположение на композициите. Ключово е проучването и на черната кутия, в случай че е оживяла след пожара.

" Черната кутия съдържа данните от тахографа, а също и запис от диалозите сред машиниста и началника на гарата. Ако бъде открита, е значимо да бъде изследвана от самостоятелни специалисти, с цел да е несъмнено, че следствието няма да бъде манипулирано ", сподели Христос Главопулос, машинен инженер.

Пети ден не престават митингите на студенти и чиновници в железниците. Хората упорстват за съществени промени в ж.п. бранша и за това отговорните да поемат отговорността си.

" Това не е човешка неточност " и " Обади се като стигнеш " огласят площади в Атина, Солун и други градове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР