След точно 9 месеца, считано от вторник, академик Николай Денков

...
След точно 9 месеца, считано от вторник, академик Николай Денков
Коментари Харесай

Ротацията на премиерския пост: Как Денков и Габриел ще си предадат властта?

След тъкмо 9 месеца, считано от вторник, учен Николай Денков ще съобщи поста на ръководител на Министерския съвет на Мария Габриел.

Снимка: bTV

През февруари следващата година учен Николай Денков ще подаде оставката на цялото държавно управление. Според конституцията мандатът тогава ще бъде връчен на първата политическа мощ, в лицето на техния претендент за министър председател Мария Габриел.

Отчетността е главен принцип на положителното ръководство, сподели Гълъб Донев

Така ГЕРБ-СДС ще сформира идващия постоянен кабинет, съгласно ангажимента. Габриел ще може да предложи още веднъж същите министри, само че може да има и промени в състава. А кабинетът още веднъж ще бъде гласуван от Народното събрание.

Снимка: bTV

„ Ротационен министър председател не е постоянно срещана процедура. В последните години обаче може да я забележим в страни като Израел, Ирландия и прилежаща Румъния “, сподели конституционалистът доцент Киселова и уточни, че крие своите опасности.

В кабинета " Денков-Габриел " ще има 18 министерства

„ На първо място още да не са изтекли 9-те месеца и една от парламентарните групи да отдръпна поддръжката си. Това да докара до прибързано срутване на държавното управление. Другият риск е след 9 месеца да не бъде подадена непринудено оставка. На трето място може да бъде и това, че парламентарната група дали първата, или втората да се разпадне “, сподели тя.

Президентът Румен Радев издаде указа за сформиране на държавно управление

Ротационният министър председател е опция да се отпуши политическата рецесия, само че ще има разочаровани.

„ Това са, както изследванията демонстрират, най-често, най-радикалните дано да кажем, най-настървените техни последователи, които неизбежно ще изпитат отчаяние “, сподели политологът от „ Алфа Рисърч “ Геновева Петрова.

Снимка: bTV

„ Огромната част от българските жители не престават да считат, че е значимо и че политическата рецесия може да се преодолее откакто се излъчи държавно управление от актуалното Народно заседание “, уточни тя.

По най-бързия метод ще издам декрет, с цел да внеса вашето предложение в Народното събрание, уточни президентът

Тест за сделката сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще има единствено след месец и половина, тъй като с изключение на министър председател към този момент има и други 2 ротационни позиции - ръководителят на Народното събрание и шефът на правната комисия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР