След терористичните атаки на 11 септември 2001 г. има повишена

...
След терористичните атаки на 11 септември 2001 г. има повишена
Коментари Харесай

Най-смъртоносните терористични атаки в историята

След терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година има нараснала информираност и фокус върху тероризма по целия свят. Но до момента в който 11 септември сигурно беше една от най-тежките терористични офанзиви в международната история, тя надалеч не е единствената. 

По-долу са някои от другите най-опустошителни терористични офанзиви по света. От бомбени атентати до отвличания на самолети до всеобщи стрелби, тези офанзиви са лишили хиляди животи и са оставили фамилии и общности да се тресат от следствията, предава " Дарик ".

Ню Йорк - 11 септември 2001 година

В този предопределен ден 19 терористи отвличат четири самолета и правят координирани офанзиви срещу Ню Йорк и Вашингтон, променяйки вечно хода на историята.

2996 души бяха убити при офанзивите и над 6000 бяха ранени, което го прави най-смъртоносната терористична офанзива в човешката история. В отговор на атаките Съединените щати започнаха „ война против тероризма “, която продължава и през днешния ден.

Въстанието на Боко Харам - 26 юли 2009 година

Групировката Боко Харам, което на хауса значи „ западното обучение е неразрешено “, е основана през 2002 година Въпреки това едвам през 2009 година те стартират да набират мощ и да правят набези.

На 26 юли 2009 година Боко Харам прави първото си огромно нахлуване. Те започнаха нападението си с престрелка в полицейския щаб в град Баучи. Това беше последвано от поредност от офанзиви против полицейски сектори и държавни здания. В отговор нигерийските военни започнаха интервенция против Боко Харам. Това обаче единствено разгневи групата още повече.

 Смята се, че над 1000 души са изгубили живота си по време на протеста на Боко Харам.

Между 2009 и 2015 година Боко Харам извърши редица офанзиви. В този интервал от време те бомбардираха централата на Организация на обединените нации в Абуджа, убивайки минимум 21 души и ранявайки 60. Те извършиха и нахлуване в Бага, където огромен брой бойци на Боко Харам превзеха града и нахлуха в щаба на многонационалните взаимни оперативни сили и военна база. Смята се, че броят на починалите е над 700 души.

Yumbi Violence - 16 декември 2018 година

Най-малко 890 души бяха убити в Юмби и три други близки села (Бонгенде, Нколо и Камп Нбанзи) в провинция Май-Ндомбе, Демократична република Конго (ДРК), сред 16 и 18 декември 2018 г. насилието беше провокирано от спор за погребението на локален водач.

Насилието в рибарското населено място Bongende беше най-страшното от години. Приблизително 465 къщи и здания са били опожарени или разграбени. Много хора останаха без дом и без храна и вода.

Убийствата са осъществени на фона на дългогодишно съревнование сред етническите групи Бануну и Батенде. Напрежението тлееше месеци преди експлоадирането на нещастието. ООН осъди насилието и прикани за следствие. Правителството на ДРК е разположило войски в региона в опит да възвърне реда.

На 14 август 2007 година язидските общности в Ирак бяха бомбардирани от сунитски бунтовници. Атаките убиха над 796 души и раниха още 1500. Бомбардировките бяха едни от най-смъртоносните офанзиви против язидската общественост в Ирак.

Атаките бяха ориентирани против две села в Северен Ирак: Кахтания и Джазира. И двете села са населявани от язиди, религиозна малцинствена група, която е преследвана от сунитски мюсюлмани.

И двете села са опустошени от бомбардировките. Много домове и предприятия бяха унищожени и доста хора бяха убити или ранени. Атаките накараха язидската общественост в Ирак да се разклати.

Атентатите в Могадишу - 14 октомври 2017 година

Атентатите в Могадишу на 14 октомври 2017 година бяха поредност от бомбени атентати, осъществени в столицата на Сомалия. Атаките убиха над 587 души и раниха стотици други. По-голямата част от жертвите са цивилни, в това число доста дами и деца.

Атентатите бяха осъществени от група атентатори самоубийци, които караха камиони, натоварени с експлозиви, на оживени пазари и по-късно ги взривяваха. Експлозиите предизвикаха необятно публикувани опустошения, изравнявайки цели здания и оставяйки огромни кратери на земята.



Броят на починалите от бомбените атентати е най-големият от всички терористични офанзиви в историята на Сомалия, а също по този начин това е една от най-смъртоносните терористични офанзиви в Африка.

Правителството на Сомалия упрекна групировката Ал Шабаб за атентатите. Спекулира се, че бомбените атентати са възмездие за несполучлива офанзива, ръководена от Съединени американски щати през август.

Cinema Rex Fire, Иран - 20 август 1978 година

Cinema Rex беше един от най-популярните киносалони в Абадан, Иран. В нощта на 19 август 1978 година, до момента в който хората гледат „ Еленът “, четирима мъже заключват вратите и заливат театъра със самолетно гориво и го подпалват. Възникналият пожар умъртви между 377 и 470 души. Само няколкостотин души съумяха да избягат.

Атаката беше главен фактор за задействането на Иранската гражданска война, която докара до свалянето на иранската монархия.

Училищна блокада в Беслан, Русия - 1 септември 2004 година

Обсадата стартира рано сутринта на 1 септември, когато група въоръжени мъже нахлуха в учебно заведение по време на гала за отбелязване на началото на образователната година. Бойците взеха за заложници повече от 1100 души, включително 777 деца.



Обсадата продължи три дни и завърши на 3 септември, когато съветските сили за сигурност започнаха военна интервенция за освобождение на заложниците. По време на обсадата са убити над 330 души, множеството от които деца, както и 31 нападатели. Смята се, че това е най-смъртоносната пукотевица в учебно заведение в историята.

Обсадата на учебното заведение в Беслан беше покруса, която раздруса света. Тя също по този начин подчертава върху казуса с тероризма в Русия и нуждата страната да откри метод да се оправи с тази възходяща опасност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР