След тежко боледуване на 85-годишна възраст почина легендата на българския

...
След тежко боледуване на 85-годишна възраст почина легендата на българския
Коментари Харесай

Отиде си великият рали шампион Илия Чубриков

След тежко боледуване на 85-годишна възраст умря легендата на българския автомобилизъм и мотоциклетизъм Илия Чубриков. Роденият на 8 януари 1935 година в Габрово дълготраен играч, треньор и конструктор беше най-уважаваното българско име в моторните спортове в чужбина.

Чубриков е деен водач от 1956 до 1990 година, един от едвам трима в историята първенци с мотоциклет и автомобил. Той е българинът с най-вече победи отвън страната. Има участия в над 160 автомобилни и над 50 мотоциклетни надпревари. Печели 19 интернационалните победи и има над 30 подиума в другите дисциплини на четири колела - рали, писта и планинско.

Шест пъти е балкански първенец по мотоциклетизъм. Той е първият българин с победа в кръг от международния шампионат по мотокрос - през 1956 година в Германия, след което има златен орден и в Латвия през 1957 година Треньор е на националния тим по мотоциклетизъм в продължение на 10 години (1957-1967).

Илия Чубриков взе участие в основаването на българския мотоциклет " Балкан " и дава отговор за производството на спортните машини, които се продават у нас и в чужбина. Лидер е на заводския тим " Балкан " в интернационалните надпревари. Под неговото управление като треньор и водач " Балкан " съумява да победи чехословашкия отбор " Ява ".

От 1988 до 1990 година взе участие в 19 кръга от европейския шампионат по планинско рали в група В, като печели купата на Стария континент през 1990-а.

Носител е на два призови плакета от интернационалната федерация по автомобилизъм (FIA) за мястото си в Топ 3 през 1989 и 1990 година Първият българин с приоритет А (20-те най-хубави в света) в международния рали шампионат (WRC). Победител е в рали " Трансбалкания " през 1967 година, което е първата победа за създаден в България автомобил в генерално класиране на интернационално - " Булгаррено 8 ".

Печели първото рали " Златни пясъци " през 1971 г.  с " Булгаралпин " и в продължение на 36 година е единственият българин с сходно достижение в надпреварата, преименувано след това на рали " България ". В спортната си кариера взима общо над 400 купи. Илия Чубриков беше почетен жител на Габрово, заслужил занаятчия на спорта и почетен член на СБА.

Поклон пред паметта му!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР