След тежко боледуване на 81 години почина бележитият музикант Милчо

...
След тежко боледуване на 81 години почина бележитият музикант Милчо
Коментари Харесай

Почина известният музикант Милчо Левиев

След тежко боледуване на 81 години умря бележитият музикант Милчо Левиев. Той беше настанен в болница в Солун. Левиев е най-продаваният български композитор в света. Печели любовта на публиката с джаз опитите си с неравноделните тактове на фолклорната ни музика. Напуска България през 1970 година и повече от 20 години работи в Съединените щати с най-големите в света на джаза. Има две номинации за " Грами ". Свири с Дон Елис, Били Кобъм, Арт Пепър, Джордж Дюк и Ал Жеро.

Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив в еврейско семейство. Завършва Държавната консерватория при Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Левиев е създател на симфонична и джаз музика - Вариации върху тематика от Корели за пиано и симфоничен оркестър, Концерт за джаз-комбо и оркестър, " Музика за биг бенд и симфоничен оркестър ", " Балкански каубой " - сюита за симфо-поп оркестър, " Пробният камък на Исак " за пиано и симфоничен оркестър, " Симфо-джаз скици " за джаз-комбо и симфоничен оркестър, Рапсодия " Орфей " за пиано и симфоничен оркестър, " Токатина " и доста други Автор е и на кино музика.

" В специалността на музиканта свиренето е най-лесната част. Трудното е да намериш кой да те наеме и след това да го накараш да ти заплати, " споделяше Левиев. През последните години живее и преподава в Солун дружно с жена си, певицата Вики Алмазиду. Има десетки влиятелни награди от международни фестивали. Носител е на медал " Стара планина ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР