След теча на лични данни, над 150 души се обединиха

...
След теча на лични данни, над 150 души се обединиха
Коментари Харесай

157 души погнаха НАП с колективен иск заради теча на данни

След теча на персонални данни, над 150 души се сплотиха и заведоха иск против Националната организация за приходите (НАП). Потърпевшите упорстват за обезщетение за неимуществени вреди от по 1000 лв..

157 българи с изтекли персонални данни са подали исковата молба в Софийския административен съд.

Георги Гочев, Ивайло Юруков и Светла Юрукова са сътрудници в една и съща адвокатска адвокатска фирма. Единствено Светла Юрукова не е наранени при хакерската офанзива. Затова делото ще води тя, заяви bTV.

Лично аз се тормозя самоличността ми да не бъде открадната и да не бъде употребена за цели, които са без моето единодушие, уточни Георги Гочев, обиден от хакерската офанзива.

Размерът на компенсацията е 1000 лв. на човек за неимуществени вреди.

Нашите клиенти непрестанно ни питат - следва ли да си променям персоналната карта, какво да вършим, по какъв начин биха могли да ни навредят, изясни юристът на засегнатите от хакерската офанзива – Светла Юрукова.

Адвокатите обаче изясняват, че съдът може да дефинира друг размер на компенсацията за всеки от потърпевшите.

Моите вреди не си ги правя оценка на 1000 лв., само че мисля, че ще има и детайл на целенасоченост при решение на този спор. Това считаме, че е екзистенц минимума и по този начин сме го предявили. Тъй като това са пари, които вероятно, в случай че ги присъдят, ще излязат от държавния бюджет и считаме, че по-голяма сума надали би присъдил който и да е осъждам, показва Ивайло Юруков, също обиден от офанзивата.

Адвокатите приканват данъчните да решат въпроса непринудено и да обезщетят пострадалите, вместо да се водят каузи.

Свързахме се с Националната организация за приходите. Оттам отхвърлиха коментар, само че споделиха, че към този момент има и друго заведено дело против тях. И припомниха, че също обмислят да заведат дело, само че против причинителите на хакерската офанзива.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР