След теча на лични данни, над 150 души се обединиха

...
След теча на лични данни, над 150 души се обединиха
Коментари Харесай

След теча на лични данни: Потърпевшите завеждат колективен иск срещу НАП


След теча на персонални данни, над 150 души се сплотиха и заведоха иск против Националната организация за приходите (НАП). Потърпевшите упорстват за обезщетение за неимуществени вреди от по хиляда лв..

157 българи с изтекли персонални данни са подали исковата молба в Софийския административен съд, осведоми bTV.

Георги Гочев, Ивайло Юруков и Светла Юрукова са сътрудници в една и съща адвокатска адвокатска фирма. Единствено Светла Юрукова не е наранени при хакерската офанзива. Затова делото ще води тя.

„ Лично аз се тормозя самоличността ми да не бъде открадната и да не бъде употребена за цели, които са без моето съгласие”, уточни Георги Гочев, обиден от хакерската офанзива.

Размерът на компенсацията е 1000 лв. на човек за неимуществени вреди.

„ Нашите клиенти непрестанно ни питат - следва ли да си променям персоналната карта, какво да вършим, по какъв начин биха могли да ни навредят?”, изясни юристът на засегнатите от хакерската офанзива – Светла Юрукова.

Адвокатите обаче изясняват, че съдът може да дефинира друг размер на компенсацията за всеки от потърпевшите.

„ Моите вреди не си ги правя оценка на 1000 лв., само че мисля, че ще има и детайл на целенасоченост при решение на този спор. Това считаме, че е екзистенц минимума и по този начин сме го предявили. Тъй като това са пари, които вероятно, в случай че ги присъдят ще излязат от държавния бюджет и считаме, че по-голяма сума надали би присъдил който и да е съдя”, показва Ивайло Юруков, също обиден от офанзивата.

Адвокатите приканват данъчните да решат въпроса непринудено и да обезщетят пострадалите, вместо да се водят каузи.

От Националната организация за приходите отхвърлиха коментар, само че споделиха, че към този момент има и друго заведено дело против тях. И припомниха, че също обмислят да заведат дело, само че против причинителите на хакерската офанзива.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР