След търговията в на Нюйоркската фондова борса в сряда, пазарната

...
След търговията в на Нюйоркската фондова борса в сряда, пазарната
Коментари Харесай

Може ли Ford да стане следващата Tesla?

След търговията в на Нюйоркската фондова борса в сряда, пазарната капитализация на Tesla се равнява на 1,074 трлн. $. Въпреки серията от неособено положителни вести за компанията през последните няколко дни, която докара до поевтиняване на акциите й с над 15% в понеделник и вторник, апетитът на вложителите към електрическите транспортни средства не стихва.

В петък анализатори от Morgan Stanley покачиха рейтинга си за акциите на Ferrari, смятайки, че вложителите не отделят задоволително внимание на напъните на компанията за електрификация. Това обаче не е компанията, върху която би трябвало да се концентрират хората, проявяващи интерес към електрическите автомобили. Вместо това, тяхното внимание би трябвало да бъде ориентирано към Ford, написа Джон Маркман за.

Урокът от вложението в електрически коли или които и да е различен бързо разрастващ се софтуерен бранш е елементарен - Инвестирайте в огромна концепция, която води пазара и в последна сметка цените. Игнорирайте скептиците. Те наблюдават неправилните индикатори.

През 2010 година ветераните от автомобилната промишленост гледаха с подигравка на изявленията на основния шефа на Tesla Илон Мъск, че възнамерява да отдалечи света от моторите с вътрешно горене. Експертите от бранша смятаха концепцията, че потребителите желаят електрически коли, и още по-вече такива, създадени от компания без прозиводствен опит, за налудничава. Те бяха безапелационни, че това в никакъв случай няма да се случи.

Десетилетие по-късно всяка огромна автомобилна компания в света работи по електрификацията на своя парк, даже Ferrari. За доста компании обаче този преход няма да бъде успешен.

Моделите на Tesla съставляват идната еволюционна стъпка при лeĸитe и лeĸoтoвapнитe aвтoмoбили. Начинът, по който те се държат на пътя, е на цялостно друг от всички други коли, защото електрическите автомобили на компанията в никакъв случай не са били създавани с концепцията да имат и разновидности с мотор с вътрешно горене.

Повечето обичайни автомобилни компании навлизат в пазара за електрически транспортни средства с стар проект. Те поставят електрически мотори и повече джаджи в обичайните си модели и считат, че това е задоволително. Тези нови коли сигурно ще разраснат пазара, само че няма да изместят Tesla.

Ford поема по различен път

Hoвият глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa Fоrd Джим Фapли съобщи през септември, че компанията ще похарчи 11 милиарда $, с цел да построи нови фабрики за произвеждане на акумулатори в няколко щата в Съединени американски щати. Компанията също по този начин си партнира ЅК Іnnоvаtіоn зa yвeличaвaнe нa пpoизвoдcтвoтo в cтpoящa ce вeчe фaбpиĸa в Джopджия. Общото произвеждане на компанията до 2025 година се чака да обезпечи акумулатори за един милион транспортни средства, като Ford несъмнено ще има потребност от тях на фона на разрастващата се гама на компанията от електрически оферти.

Производството на напълно електрическата версия на известния ван Transit се чака да стартира този месец. През октомври Фарли съобщи, че международното търсене за Mustang Mach-E надминава 200 млн. бройки, като продажбите на SUV-а в Норвегия се надминават само от Tesla. Цели 77,5% от всички нови коли, които се продават в скандинавската страна, са напълно електрически. Резервациите за пикапа Ford F-150 Lightning към този момент са 160 хиляди

Новото Ferrari Stradale наподобява по-добре от всички тези коли. От  Morgan Stanley считат, че вложителите подценяват портфолиото от електрически коли на италианската компания, само че истината е, че тя не е компания за електрически коли и няма да получи подтик на борсата поради този си преход.

Ford е друг. Базираната в Детройт компания има съществени проекти за електрификация – огромна концепция, която да следват пазарите. С повишаването на производството неизбежно ще има и растеж на цената на акциите. В момента Ford е в ранен стадий на преход към компания за електрически коли.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР