След свръх-растежа по време на пандемията и наемането на много

...
След свръх-растежа по време на пандемията и наемането на много
Коментари Харесай

Големите ИТ съкращения – предизвестени, не толкова страшни


След свръх-растежа по време на пандемията и наемането на доста нови фрагменти в този момент за ИТ промишлеността идва време за съкращаване на екипите (снимка: CC0 Public Domain)

Близо 15 години доста хора по света имаха вяра, че да си програмист е сладка, добре платена компетентност, за която постоянно ще има работа и търсенето единствено ще пораства. Масовите ИТ съкращения в Силициевата котловина през през последните месеци демонстрираха, че вероятно сме тълкували накриво вероятностите на тази специалност.

Макар да се случват най-вече в мощно развитите ИТ центрове на света, тези съкращения се отразяват на ИТ бизнесите по целия свят. Все отново освобождението на десетките хиляди ИТ фрагменти не е толкоз ужасно събитие, споделят експерти.

Промяна на целите

Най-новата серия съкращения в компанията-майка на Фейсбук, Meta, визира работещите на основни механически позиции като така наречен учени по данните и софтуерни инженери. Това са все функции, които до неотдавна се смятаха за неуязвими.

Тенденцията съставлява ослепителен поврат в промишленост, която не стопира ласкаво да приказва за фрагментите като за „ механически гении “. Години наред те бяха обект на галене, каквото в други промишлености е немислимо.

Но в този момент софтуерните инженери са най-често срещаната позиция измежду съкратените през първите месеци на 2023 година Това се случва за първи път, по данни на компанията за разбори на пазара на работна мощ Revelio Labs. Миналата година, когато започнаха огромните съкращения в софтуерния бранш, най-потърпевши бях експертите по асортимент на личен състав. Сега обаче софтуерните инженери са „ на топа на устата “.

„ Първите съкращения бяха доминирани от експерти по набиране на личен състав “, сподели старши икономистът на Revelio Рейхан Аяс. „ През 2023 година прекосяваме към инженерните специалности и в частност софтуерно инженерство, което алармира за смяна във фокуса на настоящите бизнес-приоритети. “

Удар по главния артикул

С други думи, софтуерните компании в този момент не просто „ остъргват мазнините “, като уволняват хора, без които биха могли да вършат бизнеса си – такива като търговци и масажисти. Сега се следят съкращения най-много на хора, ангажирани в основаването на главните артикули – тези, с които компаниите са известни. Досега тези инженери се считаха за нещо като ядро, което няма по какъв начин да бъде наранено.

Софтуерните инженери към момента са значими, само че към този момент нямат силата, която имаха преди.

„ Преди беше просто „ колкото повече, толкоз повече “, правеше се каквото е належащо, с цел да се наемат най-хубавите гении “, сподели Даниел Кеум, доцент по мениджмънт в бизнес-школата при Колумбийския университет, по отношение на софтуерните компании. „ Сега те са наясно с разноските, желаят да бъдат усъвършенствани и икономични. “

Люшкането на махалото

Технологичните компании се разраснаха много бързо по време на пандемията. Тогава хората бяха по домовете си и имаха потребност от всевъзможни технологии, с цел да извършват ежедневните си отговорности. Софтуерите за видеоконференции, уебкамерите, аудио-техниката и ред други ниши безусловно процъфтяха около пандемията.
още по темата
Но в този момент огромна част от това търсене стихна. Междувременно софтуерните компании, които доста разшириха екипите си през времената на пандемията, в този момент се завръщат към естествените темпове на напредък и нямат потребност от чак толкоз доста работна мощ. А в това време не съумяват да измислят идващото „ огромно нещо “, което да оправдае огромния брой чиновници. Това значи, че нямат нови източници на обилни доходи, от които да черпят, затова са принудени да преминат от режим на напредък към режим на поддръжка.

Междувременно и стопанската система не е толкоз мощна, колкото ни се желае. Възходът на AI на работното място също има значение, защото разрешава на програмистите да бъдат по-продуктивни и евентуално разрешава на работодателите да правят същата работа като преди, само че с по-малко служащи.

Люшкането на махалото в двете крайности е обикновено, само че това има своите странични резултати. В последна сметка съкращенията вещаят неприятни времена за ИТ бизнеса, намалявайки мотивацията и продуктивността и затруднявайки растежа на фирмите в бъдеще, когато стопанската система се усъвършенства.

Е, не е толкоз зле

За софтуерните инженери и други механически служащи обаче серията ИТ съкращения не значи завършек на света. Те към момента са извънредно търсени! Просто тяхната мощ при преговаряне и способността им да желаят превъзходни бонуси и заплати е охладена.

Последният месечен отчет за работните места на асоциацията на софтуерната промишленост CompTIA откри, че въпреки заетостта в софтуерните компании (което включва всички функции в тези компании) да е намаляла леко през март, в действителност заетостта в техническите специалности в индустриалните браншове се е нараснала с близо 200 000 позиции. Така че даже софтуерните компании да редуцират софтуерни фрагменти, други промишлености ги сграбчват като топъл самун. Тези експерти са мечтани. Просто ще би трябвало да трансформират упованията си – ще се потопят в някоя промишленост, друга от ИТ.

„ Ако сте софтуерен човек, преди бихте мислили за работа единствено в Силициевата котловина и петте най-хубави ИТ компании “, сподели Кеум. „ Сега ИТ гениите би трябвало да помислят, ‘добре, може би не е неприятно да се работи в индустриална компания’. Време е да гледаме на заетостта малко по-широко “, сподели той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР