След сутрешния скандал в парламента - липсата на кворум, ГЕРБ

...
След сутрешния скандал в парламента - липсата на кворум, ГЕРБ
Коментари Харесай

Цветанов и Карадайъ се спречкаха пред медиите

След утринния скандал в Народното събрание - неналичието на кворум, ГЕРБ и Движение за права и свободи влязоха в политически спор и в коридорите. След срещата си по отношение на номинациите са парламентарен арбитър ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ приказваха пред медиите, като се захапаха и по по-общи тематики.

Карадайъ не сподели дали на следващия ден депутатите от придвижването ще се записват в зала. Ако в този момент разкрием нашето тактическо държание, ГЕРБ ще си създадат свое тактическо държание на база на нашето, посочи той.

Цветанов означи, че въпреки тематиката за кворума да не е била централна в диалога, споделил на Карадайъ, че " въпреки всичко днешният ден е една недобра процедура ", която счита, че няма да се наложи. Опозицията е в правото си да има своята тактичност за регистрация. Ангажимент на ръководещото болшинство е да си събира кворума, с цел да може да има непоклатимост, означи водачът на ПГ на ГЕРБ.

Във връзка с това Цветанов напомни, че доста анализатори са давали рекомендации да се направи държавно управление на малцинството. Представяте ли си, в случай че имахме държавно управление на малцинството, с 95-ма депутати по какъв начин щяхме да работим? Нямаше да можем да стартираме пленарния ден и щяхме доста бързо да отидем на предварителни избори, разяснява той.

За нас е значимо да има непоклатимост, тъй като през днешния ден имаме стопански напредък от 4 %, имаме най-ниската безработица и опция през Бюджет 2019 да увеличим и бюджетните заплати с 10 %, акцентира Цветанов.

Карадайъ обаче опонира с думите, че обстановката в страната не е добра - " инфлацията е реалност, ще усетим по джоба си нарастването на природния газ и ред процеси, които произтичат от там ". По думите му преди година и половина ГЕРБ се отказали да имат ясна стратегия за развиване на страната, зад която да има болшинство в Народно събрание и предпочели " да има едно аритметично болшинство и с него страната върви по инерция, без значение от отчасти някои положителни неща ". Няма ясна стратегия за развиване на страната, ГЕРБ позволиха популизма и национализма във властта и в някои техни дейности виждаме, че го одобряват даже като своя идея, разяснява Карадайъ.

Цветанов отговори, че казаното от Карадайъ демонстрира, че диалозите сред ръководещото болшинство и опозицията са сложни, само че са наложителни, с цел да може в разговор да се търси консенсус по тематики от национално значение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР