След стремглавия галоп на лихвените проценти по-рано през годината, Федералният

...
След стремглавия галоп на лихвените проценти по-рано през годината, Федералният
Коментари Харесай

Фед забавя галопа на лихвените проценти

След стремглавия галоп на лихвените проценти по-рано през годината, Федералният запас мина към по-нюансиран метод. Значително болшинство от борда на Фед реши, че забавянето на темпа на нарастване е уместно, което се възприема като компромис, предадоха международните организации.

Политиците на Централната банка на Съединени американски щати видяха „ доста малко признаци, че инфлационният напън понижава “, несъответствието в търсенето и предлагането е незадоволително, само че все пак равнището на федералните фондове, належащо за реализиране на задачите на Комитета, е малко по-високо от предстоящото.

Очаква се Федералният запас да увеличи основния си кратковременен лихвен %, който визира огромна част от потребителските и бизнес заеми, с половин пр.п. на идната си среща в средата на декември.

„ Забавянето на темпото ще даде опция на Фед да оцени икономическия пейзаж и да види къде се намират “, написа Дженифър Лий, старши икономист в BMO Capital Markets.

Повишаващите се заплати, резултат от мощния пазар на труда, комбиниран със слаб напредък на продуктивността, са „ несъвместими “ с задачата за 2% годишна инфлация, която Фед си слага, заключиха участниците в срещата.  

Федералният запас увеличи целевия диапазон за лихвения % по федералните фондове със 75 базисни пункта до 3,75%-4% по време на срещата си през ноември 2022 година, отбелязвайки шесто следващо нарастване на лихвения % и четвърто следващо нарастване от три четвърти пункта, съобщи Trading Economics.



Американските акции реагираха уместно на новините. Dow затвори с повече от 100 пункта нагоре в сряда, а S&P 500 и Nasdaq се покачиха надлежно с 0,6% и 1%, откакто протоколите от последното съвещание на Фед демонстрираха, че политиците виждат причини за по-бавно движение на повишение на лихвените проценти.

Протоколът от срещата през ноември също сподели, че политиците са все по-загрижени за здравето на стопанската система, само че намекнаха за по-висока последна ставка. Междувременно след тази среща пазарите проучиха голям брой стопански данни, които по някакъв метод затвърдиха мнението за нарастване от 50 базисни точки през декември.

Бизнес интензивността в Съединени американски щати се сви за пети следващ месец през ноември, като индикаторът за производството падна под 50 пункта за първи път от 2020 година В същото време седмичните искове се покачиха повече от предстоящото до тримесечен връх предходната седмица.

При корпоративните акции - Deere & Co скочи с 5%, откакто компанията за селскостопанско съоръжение регистрира по-висока от предстоящата тримесечна облага. На другия полюс е стилният търговец Nordstrom, чиито акции записаха максимален спад с над 3%.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР