След стотици заболели и неизвестен брой (поне 17 според Китай)

...
След стотици заболели и неизвестен брой (поне 17 според Китай)
Коментари Харесай

Кога и защо СЗО обявява световен риск от вирус

След стотици болни и незнаен брой (поне 17 съгласно Китай) жертви на новия вирус, засегнал азиатския колос и в по-малка степен други страни, специфична комисия към Световната здравна организация се събира, с цел да реши дали заболяването съставлява интернационален риск.

Т.нар. Извънредно състояние за публичното здраве от интернационален темперамент (PHEIC) се афишира рядко. Опасността обстановката да го изисква този път обаче се появи, откакто доказаните случаи на непознатия при хората ковид 2019-nCoV, популяризирал се от китайския град Ухан, се усили неколкократно за броени дни.

Брифингът, който се чака в 20 ч. в централата на СЗО в Женева, е на панел от 16 самостоятелни специалисти по надзор на заболявания, вирусология, епидемиология и разработка на ваксини. Те изследват степента на инфекциозност на болести (все още неразбираема, въпреки Китай да удостовери, че коронавирусът се предава и от човек на човек).

Прецеденти

Според СЗО изключителното състояние се вкарва в обстановка, определяна като " изключително събитие, за което е открито, че съставлява риск за публичното здраве на други страни посредством интернационално разпространяване на заболяване и че евентуално изисква съгласуван интернационален отговор ".

Решението на панела не обвързва никого - шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус е индивидът, който би трябвало да реши въз основата на заключенията на панела дали да разгласи изключително състояние.

Това се е случвало единствено пет пъти за последното десетилетие. Най-сериозният мотив бе вълната на свинския грип от 2009 година жертвите съгласно редица проучвания бяха над 280 хиляди (при първични данни на СЗО за едвам 18 500 и по-крайни калкулации за над 500 хиляди починали). През 2014 година еболата в Западна Африка и зачестилите (макар и единствено десетки) случаи на полиомиелит в Пакистан също доведоха до мярката, това стана и поради вируса зика през 2016 година и новата вълна на ебола в Демократична република Конго предходната година.

Какво може да реши панелът

Извънредното състояние би изисквало от страните по света да подхващат незабавни дейности в опазването на здравето - " ограничения, средства и запаси ", с цел да предотвратят по-нататъшното разпространение на заболяването.

Това може да включва и рекомендации на СЗО за ограничение на пътуванията и търговията (последното е рядкост) и термоконтрол на пасажери.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР