След станалите едно след друго масови убийства в Охайо и

...
След станалите едно след друго масови убийства в Охайо и
Коментари Харесай

Със засилването на треската за импийчмънт има риск динамиката при контрола върху оръжията да се загуби

След станалите едно след друго всеобщи убийства в Охайо и Тексас това лято, контролът върху огнестрелните оръжия още веднъж се трансформира във значим политически въпрос за демократите. Сега обаче за него има риск да мине на назад във времето предвид на треската за импийчмънт, обземаща Вашингтон.

Защитниците на контрола върху огнестрелните оръжия са решени да не позволен това да се случи.

Днес 10 от претендентите за Белия дом ще бъдат в Лас Вегас за присъединяване във конгрес за политиката по въпроса - съвсем тъкмо две години откакто въоръжен умъртви 58 души на кънтри фестивал на " Лас Вегас стрип " при най-голямото всеобщо ликвидиране в актуалната американска история. Събитието е с домакини телевизионният канал Ем Ес Ен Би Си, " Поход за нашия живот " и " Гифърдс ", правозащитната организация на някогашния член на Конгреса Габи Гифърдс, която беше тежко ранена с огнестрелно оръжие по време на среща с гласоподаватели през 2011 година

Форумът има за цел да държи тематиката за насилието с огнестрелни оръжия в центъра на политическите диспути и дава на претендентите за президент за изборите през 2020 година опция да показват проектите си за битка с тази зараза. Според социологическите изследвания болшинството от американците желаят по-строги закони за притежанието на огнестрелно оръжие, а даже още по-голям дял от тях поддържат избрани оферти като инспекции за всяко лице, желаещо да си купи сходно оръжие. Преговорите сред държавното управление на президента Доналд Тръмп и законодателите обаче удариха на камък поради законопроект точно за тези инспекции, за които още преди да беше почнало следствието за импийчмънт, нямаше огромен късмет да минат.

" Импийчмънтът оставя всичко в сянката си. Определено точно към него е ориентирано вниманието на Тръмп ", сподели Джак Ситрин, емеритиран професор по политология от Калифорнийския университет-Бъркли. " Ако искаш да постигнеш някакъв двупартиен компромис и в това време едната партия е решена да изхвърли президента от поста му, почтено казано, е малко мъчно да си представим по какъв начин би могло това да стане по този, а и по който и да е различен въпрос ", добави той.

Ариел Хобс, 21-годишна студентка и уредник на " Похода за нашия живот " в Хюстън, съобщи, че организацията й желае " да чуе от претендентите, че гледат на въпроса съществено и че осъзнават, че повече не могат да подценяват епидемията от принуждение с огнестрелни оръжия в Америка ". Тя не счита, че следствието за импийчмънт е причина законодателите да преустановят напъните си за намиране на двупартийно решение.

Десетте претенденти, които се чака да се включат във форума, са някогашният вицепрезидент Джо Байдън, сенаторът от Ню Джърси Кори Букър, кметът на Саут Бенд, Индиана, Пит Бутиджидж, някогашният министър на жилищното строителство при президента Обама Джулиан Кастро, сенаторът от Калифорния Камала Харис, сенаторът от Минесота Ейми Клоубъчар, някогашният конгресмен от Тексас Бето О`Рорк, сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и предприемачът Андрю Ян.

О`Рорк префасонира акцията си по този начин, че съществена тематика в нея да стане тематиката за контрола върху оръжията. Той направи това след стрелбата през август в родния му град Ел Пасо в Тексас, при която въоръжен атакува хора от латиноамерикански генезис и умъртви 22 души. Експерт съобщи, че не вижда проблем О`Рорк и другите претенденти от лагера на Демократическата партия да приказват за импийчмънт паралелно с други тематики като контрола върху оръжията.

" Ако (О`Рорк) акцентира, че поради импийчмънта, президентът е решил въобще да не работи по въпрос, засягащ живота на хората, то тогава в случай че желае, той може да стартира да пропагандира, че даже единствено това е закононарушение, заслужаващо импийчмънт ", сподели Майкъл Грийн, учител по история в Университета на Лас Вегас-Невада, тясно профилиран в щатска и национална политика. " Ако се опитваш да мобилизираш твърдия си електорат, същият този корав електорат евентуално няма нищо срещу концепцията за импийчмънт ", добави той.

Сенаторът от демократите Крис Мърфи от Кънектикът води договарянията с Белия дом за съглашение за инспекциите на купувачите на оръжие и също ще участва на форума. През последните две седмици диалозите по тематиката заглъхнаха, само че той е изразил подготвеност пред Белия дом те да продължат. Самият Тръмп упрекна демократите, че подценяват други проблеми, с цел да насочат цялото си внимание към импийчмънта.

" Демократите по този начин са се фиксирали върху това да нанесат вреди на Републиканската партия и президента, че заради това са неспособни да свършат каквото и да било в други сфери, в това число по въпроса за законопроект за сигурността във връзка с огнестрелните оръжия, понижаване цените на медикаментите с предписания, инфраструктурата и прочие. Толкова по-зле за нашата страна! ", написа той в Туитър на 24 септември.

Според Мърфи консенсус към момента може да бъде реализиран.

" Мисля, че президентът ще бъде подложен на прочут напън да покаже, че не е тотално обхванат от импийчмънта, и един пробив по въпроса за инспекциите на купувачите на огнестрелни оръжия евентуално ще бъде сносно пристигнал за държавното управление тъкмо в този момент ", сподели той.

Макар и съпартийците му в Демократическата партия да може и да не горят от изключително предпочитание да дават на Тръмп победа, Мърфи съобщи, че ще продължи да упорства по този въпрос, тъй като тематиката е предпочитана за гласоподавателите.

" Нашата партия би трябвало да откри механизми да държим вниманието си върху проблемите, които имат значение за гласоподавателите, а огнестрелните оръжия са отпред в този лист ", сподели той. " Форумът съставлява опит да задържим в центъра на разговора по време на акцията за първичните избори тематика, която сигурно ще бъде от съществена значимост за колебаещите се гласоподаватели ", добави Мърфи. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР