След срива на Търговския регистър в четвъртък, правителството ще даде

...
След срива на Търговския регистър в четвъртък, правителството ще даде
Коментари Харесай

След срива на Търговския регистър: Създават център за съхранение на информация

След срутва на Търговския указател в четвъртък, държавното управление ще даде зелена светлина за построяването на народен държавен център за предпазване на информация. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в изявление за Нова тв. 
 Няма изгубени данни от Търговския указател, който възвръща работа през днешния ден  Христо Иванов: Борисов да свика Съвета по сигурността поради срутва на Търговския указател
По думите му в този център ще се съхранява цялата информация от съществуващите регистри, като самобитен списък при вероятни бъдещи проблеми. До 10 дни в държавното управление ще бъде импортирано предложение с изключение на съществуващите сега архиви и огледални сървъри, този център да съхранява в допълнение информация. В същото време още от понеделник Държавна организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ) ще направи инспекция на всички осведомителни системи. 

Дончев изясни, че повода за срутва на регистъра е техническа - дефектирали дискови устройства, като се работи на денонощен режим за премахване на казуса. По думите на вицепремиера наранена от срутва е 25 терабайта информация. 

" Не може да се приказва за загуба на информация, не може да се манипулира каквато и да е информация и някой да се възползва от нея. Министерство на вътрешните работи и службите са от самото начало с техниците ", увери Дончев.

Той разясни, че макар че става въпрос за механически проблем, в основата му има човешка виновност. " Не позволявам това да се е случило с предумисъл, само че някой не си е приключил работата ", заключи Дончев.

По думите му има архиви, които разрешават цялата информация от регистъра да бъде възобновена. 

От Агенцията по вписванията оповестиха в сряда сутринта, че потребителите към този момент могат да правят информации за настоящото положение на компаниите в Търговския указател и указател на юридическите лица с нестопанска цел. Продължава работата по обновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Характерът на софтуерните процеси допуска регистърът да действа пълноценно и с цялостния си набор от вписани данни не по-рано от идната седмица.
Агенция по вписванията още веднъж акцентира, че нарушаването на работата на регистъра не е обвързвано със злонамерена външна интервенция, нито е обвързвано с случай в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват, се показва в известие на организацията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР