След срещата с Байдън, днес e историческата реч на Мицотакис

...
След срещата с Байдън, днес e историческата реч на Мицотакис
Коментари Харесай

Днес гръцкият премиер ще изнесе историческа реч пред американския Конгрес

След срещата с Байдън, през днешния ден e историческата тирада на Мицотакис в Конгреса. В 18:00 ч. гръцко време, министър председателят Кириакос Мицотакис ще изнесе историческа тирада пред американския Конгрес, след покана от ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Той е първият гръцки министър председател, който ще приказва пред Конгреса, като се чака речта му да има национална, геополитическа и историческа позиция.

Според информация, речта на Кириакос Мицотакис ще бъде извънредно прочувствена със специфични препратки към гръцко-американските връзки.

Гръцкият министър председател ще се позове на въпроса за Украйна и ясната позиция, която Гърция е заела като подчертае, че Гърция е дирек на непоклатимост в района на Югоизточното Средиземноморие и най-надеждният сътрудник и съдружник на Съединените щати в района. По този метод Кириакос Мицотакис ще даде да се разбере, че турската провокация основава облик на дестабилизация в Югоизточното Средиземноморие и това би трябвало да бъде разбрано от представителите на американската политическа сцена.

Според държавни източници, гръцката страна наподобява доста удовлетворена от първия ден на гръцкия министър председател във Вашингтон, като отбелязва, че атмосферата на срещата сред двамата водачи е била доста добра, защото гръцко-американските връзки са в най-хубавата точка, в която са били, и показват, че Гърция има значима роля по въпроса за отбраната и консолидиране на републиката в международен мащаб, въпрос, за който Джо Байдън демонстрира оживено интерес.

Джо Байдън приветства Мицотакис в Белия дом и благодари за " моралното водачество " на страната му след нашествието на Русия в Украйна. Двамата разискаха енергийната сигурност, като гръцкият министър председател посочи, че Атина е солидарна със глобите против Москва, само че счита, че с понижаване на зависимостта от съветските енергоносители, би трябвало да има по-големи покупки на газ от други снабдители.

Гръцкият министър-председател приказва и за интерконектора Гърция-България, който се чака да даде достъп на България до гръцки пристанища, които внасят полутечен природен газ. Ще се доставя и газ от Азербайджан в помощ на България, след отхвърли ѝ да заплаща в рубли и прекъсването на газовите доставки от Русия, добави Мицотакис.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР