След срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Съединените

...
След срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Съединените
Коментари Харесай

Джеймс Пардю: Целта беше Борисов да се покаже в Овалния кабинет заедно с президента на САЩ

След срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Съединените щати Доналд Тръмп сякаш най-оптимистично бе коментирано възможното отпадане на американските визи за българите.
Друго мнение изповядва Джеймс Пардю, дипломат на Съединените щати у нас през 2002-2005 година

„ Обикновено не мълча, когато видя, че нещо не е както би трябвало. Мисля, че дипломацията е повече от учтивост, при която непрекъснато се акцентира позитивният имидж на избрана страна. Ако има проблеми, те би трябвало да се вземат решение. Трябва да се изговарят непосредствено и почтено. Независимо от рецензиите ми, аз обичам България, народа ѝ, историята, културата и характера ѝ “, съобщи Пардю пред БНР.

„ Отправям рецензии, тъй като желая България да бъде по-добро място, а не поради самата рецензия. За мен България е чудесна и с огромно бъдеще демократична страна. Смятам, че България още е в развой на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция. Особено ме тревожи неналичието на медийна независимост. "

" Положението не бе съвършено, когато бях у вас. Но въпреки всичко имаше конкуренция и държавните представители се държаха отговорно. Не се стигаше до правосъдни каузи, само че най-малко корупцията излизаше нескрито. Това към този момент го няма. Медиите са подчинени. Аз просто го произнасям гласно и ще продължа да го върша, в случай че е належащо “, изясни дипломатът.

Корупцията е най-голямата опасност за демокрацията. И България има доста да наваксва.

Дори в администрацията на Доналд Тръмп към този момент неколцина ръководители бяха освободени от постовете им за държание, което може да е обвързвано с корупция. Петима или шестима от най-близките му хора към този момент са в пандиза или чакат присъди, подсети Пардю.

А и би трябвало да се съгласите, че сега България е еднопартийна страна, където няма ефикасна съпротива. И че дълготраен резултат от такова ръководство може да е корупцията.

Бях отчаян през 2004 и 2005 година, че Европейският съюз не употребява позицията, в която беше, с цел да реализира огромен прогрес в България в борбата против корупцията.

Ако бяха по-твърди по този въпрос, България щеше да е доста по-напреднала в развиването си. Защото корупцията пречи на икономическото развиване, гони младежите от страната, основава какви ли не проблеми, безапелационен бе Джеймс Пардю.

Мога да ви кажа, че България е надалеч от анулация на визите таман поради проблемите, за които приказвам.

Едно нещо ми се коства значимо: предлагането за координационен център на НАТО във Варна. Но това май е всичко.

Джеймс Пардю: Отмяната на визите още е надалеч В което няма нищо неприятно. Всъщност е доста добре, че България приказва с Вашингтон непосредствено на най-високо ниво, счита американският посланик.

Правителството ви дейно балансира сред съветското въздействие и присъединяване ви в трансатлантическото партньорство със западните демокрации. Русия има грамадно въздействие в страната ви, най-много посредством енергетиката.

Съединените щати изпратиха доста кадърен посланик в София. Според мен България извади огромен шанс с Херо Мустафа. Тя има голям дипломатически опит и разполага с всички качества да бъде първокачествен дипломат в България, приключи дипломат Пардю.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР