След срещата на министрите на външните работи на страните-членки на

...
След срещата на министрите на външните работи на страните-членки на
Коментари Харесай

Унгария отрича да е помагала на Груевски да избяга, думи на сръбския президент сочат друго

След срещата на министрите на външните работи на страните-членки на Европейския съюз, която се организира нощес (19 ноември) в Брюксел, унгарският първи посланик Петер Сиярто съобщи, че нито един негов европейски сътрудник не е повдигнал въпроса за убежището на някогашния македонски министър председател Никола Груевски.
Сиярто сподели, че Груевски е поискал да подаде молба за леговище в унгарско посолство, а държавното управление на Унгария не е имало никаква роля в неговото идване в страната, съобщи БГНЕС. Унгарските управляващи за пръв път са научили за случая в една от прилежащите страни на Македония, през която някогашният македонски министър минавал , съобщи външният министър и добави, че Груевски " изцяло законно е пристигнал в Унгария в сходство с националните и интернационалните закони и всички пресичания на границите са законни " .
Унгарските управляващи, въз основа на ограниченията за сигурност, взеха решение да прегледат молбата му за леговище в централната работа на Бюрото за даване на леговище в Будапеща, посочи външният министър на централноевропейската страна.
Сиярто съобщи, че ще организира двустранни диалози с македонския външен министър Никола Димитров в границите на срещата на високо ниво на НАТО в Брюксел, която ще се организира при започване на декември.
" За Унгария поддръжката на Македония не е въпрос на партийно или държавно състрадание ", сподели той. Сиярто също по този начин повтори позицията на държавното управление на Унгария, че това не е политически, а юридически въпрос.
Същевременно сръбският президент Александър Вучич разгласи, че Груевски минал през Сърбия с постоянни документи. Според Вучич " същинският въпрос е, по какъв начин Груевски е напуснал Македония и дали по това време той е бил търсен или не? "
" На 11 ноември през нощта, сред 1:00 и 2:00 часа, нямаме публична информация по този въпрос, Груевски влиза на територията на Албания. Там той се легитимира, дружно с още двама унгарци... След това влиза в Черна гора през граничния пункт Божай, още веднъж с постоянни документи и с пасаван, който е публикуван от унгарското посолство в Тирана ", сподели още Вучич и разясни: " След това на 11 ноември влиза в Сърбия с постоянна персонална карта, придружаван от същите две лица. На 12 ноември в 5:11 часа лицето напуща Сърбия през Граничния пункт " Хоргош " с пасаван № 100 501 публикуван в Тирана, с персонална карта и придружаван от двама души с дипломатически документи и дипломатическа кола ".
По това време против него няма никаква заповед за интернационално търсене. На 13 ноември в 19.:5 часа от бюрото на Интерпол в Скопие е издадена тази заповед. С една дума, в случай че бяхме спрели Груевски, това щеше да значи похищение от наша страна , акцентира Александър Вучич.
Сръбският президент съобщи, че е разговарял с Никола Груевски по време на погрома на македонския парламент на 27-ми април. Тогава той му се обадил от Виена с молба да призове за усмиряване на обстановката. След това са имали и диалози по отношение на Европейската национална партия.
Вучич сподели, че сега имал " естествена връзка с македонския министър председател Зоран Заев ".
Междувременно един от юристите на Никола Груевски Еленко Миланов съобщи пред телевизия " Телма ", че е бил потърсен от някогашния македонски министър председател. Юристът съобщи, че съдът и вътрешното министерство са известени за този диалог. Те знаят както номера на Груевски, по този начин и всичко, което се съдържа в телефона на юриста му.
Телефонният диалог сред търсения за корупция Груевски и Миланов се е състоял още на 13 декември вечерта. Това е същия ден, когато някогашният водач на ВМРО-ДПМНЕ разгласи във Фейсбук, че е избягал в Унгария, с цел да търси леговище. Двамата с изключение на диалози са комуникирали и посредством СМС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР