След срещата на кризисния щаб с председателите на парламентарни групи

...
След срещата на кризисния щаб с председателите на парламентарни групи
Коментари Харесай

Земеделското министерство наема фирма за дезинфекция на заразените с чума стопанства

След срещата на спешния щаб с ръководителите на парламентарни групи в Народното събрание земеделският министър Румен Порожанов заяви, че от през днешния ден стартира изплащането на обезщетенията на стопаните от първите две села, чиито животни бяха евтаназирани

© Велко Ангелов Още по тематиката
Борисов прати Порожанов да потушава митингите на животновъдите

Те упорстват за повече обезщетения и да не се умъртвяват овце и кози, до момента в който не се потвърди несъмнено типът на болестта
14 юли 2018
Медийна сергия:

Кравата Пенка, която разбуни Европейски Съюз

Съдбата на добичето, попасло контрабандно в Сърбия, остава неразбираема
7 юни 2018 Земеделското министерство ще наеме компания, която да дезинфекцира стопанствата, наранени от чумата по козите и овцете. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов след срещата на образувания от държавното управление спешен щаб за преодоляването на болестта в Странджа с председателския съвет на Народното събрание, ръководен от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Срещата, проведена в ексклузивен порядък през днешния ден, имаше за цел да запознае водачите на парламентарните групи в Народното събрание с мащаба на казуса, ограниченията, които е подхванало държавното управление, както и да изглади разликите сред ръководещите и опозицията в лицето на Българска социалистическа партия. Дори и след нея обаче, опълчването продължи. Управляващите бяха на мнение, че ограниченията по евтаназиране на заболелите от чума животни, са съответни. От Българска социалистическа партия продължиха да упорстват, че държавното управление не е спазило закона и настояха земеделският министър на поеме отговорност като подаде оставка.

Порожанов заяви, че от през днешния ден стартира изплащането на обезщетенията на хората от първите две села, чиито животни бяха евтаназирани - Воден и Кости. Обезщетението за останалите ще бъде обещано в оптимално къси периоди - до 10 дни. За овца и коза, които не са под селекционен надзор, минималното обезщетение е 190 лева за животно. За тези, които са под селекционен надзор, то ще е не по-малко от 250 лева

" Средното обезщетение на селектираните животни за стопаните, които обезщетяваме през днешния ден, е към 327 лева Смятаме, че това обезщетение е безусловно съответно и покрива загубите. ", сподели Порожанов. По думите му, за стопаните са планувани и други обезщетения. " Подготвяме протоколи за форсмажорност, което ще даде опция на засегнатите стопани да получат за обвързано произвеждане 84 лева, преходна национална помощ сред 40 и 50 лева Отделно компенсиране за стопанствата, които няма да осъществят млякото си поради възбраната в тези общини, като компенсацията е по 25 лева на животно, само че тя ще бъде увеличена до към 40 лева ", съобщи земеделският министър.

Засегнататите животни са 30 000

След срещата ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов сподели, че спешният щаб е уведомил председателския съвет, че чумата е открита в две области - Ямболска и Бургаска. В тези области са наранени 7 общини, на чиято територия има 30 000 животни, а общо в двете области има 300 хиляди животни. " До момента са взети над 6 хиляди проби от животни в засегнатите общини, като над 400 от тях са подготвени. ", сподели Цветанов. Той съобщи, че подхванатите дейности от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) са въз основа на заповед на нейния шеф Дамян Илиев, с която е разпоредено какво би трябвало да се предприеме на база на резултатите от проучванията на животните от лаборатория във Франция. Ако не бъдат подхванати тези дейности за евтаназия на животните, това би заплашило поминъка на доста хора, досега са умъртвени 4000 животни, а в цялата страна има 1 300 000, сподели Цветанов. " Това са тези, за които е потвърдено, че в стопанствата има чума. Ако тези дейности продължат, ще успеем да ограничим икономическите вреди за отглеждането на животни, тъй като оборотът на средства в този отрасъл възлиза на към 1 милиарда лева Ако оставим животните, има заплаха Европейска комисия да ограничи износа на месо. ", съобщи още той.

Според шефа на БАБХ Дамян Илиев не може да бъдат имунизирани болните животни, тъй като това единствено ще утежни нещата. " Санкциите, които сега са наложени на общините, ще бъдат наложени за доста по-дълъг интервал от време - 5 години. Възможно е да не са единствено на общинско равнище, а и на регионално. Ваксинацията и регионализацията на едно заболяване дава опция за налагане на наказания за търговия в цялата страна. ", сподели Дамянов. По думите му всяка заповед за евтаназия на животните е съпроводена с протоколите от лабораторните проучвания, тъй че да няма подозрения дали те са заболели от чума.

" През цялото време съм имал контакт с способените органи на Европейски Съюз, с които сме разискали нашите дейности. ", сподели Дамянов.

Действията на ръководещите са противозаконни

И след днешната среща от опозицията продължиха да настояват, че дейностите на ръководещите са противозаконни. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че по време на срещата е оспорила всички досегашни дейности на държавното управление. " Законът за ветеринарно-медицинската активност споделя, че в тази обстановка би трябвало да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите за деяние би трябвало да се подпишат от министъра на земеделието и от министъра на вътрешните работи, а такива няма - заповедта за деяние е подписана от зам.-директора на Агенцията за сигурност на храните. Затова ние считаме, че всичко направено дотук е нелегално. ", сподели Нинова. Тя съобщи още, че от Българска социалистическа партия са оспорили и практическото осъществяване на ограниченията. " На стопаните не се дават документи, които да потвърждават, че техните стада имат болестта. Без тяхно единодушие се влиза в домовете им и се избиват животните. Не се прави задоволителна стерилизация. Досегашните ограничения на държавното управление са безусловно несъответстващи. ", съобщи Нинова. По думите й на срещата тя е предложила на ръководещите да стартират да съблюдават законите на страната, тъй като засегнатите стопани могат да заведат групов иск и да осъдят страната.

Нинова съобщи, че с нейното и на депутати от Българска социалистическа партия наличие в едно от засегнатите села - Шарково, са предотвратили гражданско напрежение. Лидерът на Българска социалистическа партия повтори, че министърът на земеделието и министър председателят носят отговорност за обстановката. В понеделник Нинова изиска оставката на Порожанов.

Сидеров: Нинова не предлага съответни ограничения срещ болестта

По мотив обвиняванията на Българска социалистическа партия за неправомерност на дейностите на ръководещите водачът на " Атака " Волен Сидеров изясни, че член 126 от Закона за ветеринарномедицинската активност разрешава при определяне на изключително рискови заразни болести, да се подхващат такива ограничения. Той упрекна Нинова, че по време на срещата не е предложила съответни ограничения за справяне със болестта. И дефинира изказванията, че няма такава болест като " бойкот против сигурността на страната ". Цветанов съобщи, че е имало случаи на възпрепятстване на органите, които вършат дезинфекцията в засегнатите села, като са им рязани маркучите. " Трябва да проявим непоносимост към тези, които желаят да основат безпорядък в страната. ", сподели Цветанов.

Управляващите обявиха, че през днешния ден ще се събере централната епизоотична комисия и следва да се издаде взаимна заповед на земеделския министър и министъра на вътрешните работи.

По мотив желаната му оставка Порожанов сподели, че това " не е кой знае каква тематика " и добави позната поръчка: " В момента, в който министър председателят каже, всеки един от нас може да си тръгне. Аз не считам, че нещо не е свършено както би трябвало. ", съобщи земеделският министър.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР