След социално недоволство и критики към управляващите заради коронавирусната криза,

...
След социално недоволство и критики към управляващите заради коронавирусната криза,
Коментари Харесай

Макрон се готви за поражение на общинските избори днес

След обществено неодобрение и рецензии към ръководещите поради коронавирусната рецесия, партията на президента Еманюел Макрон се приготвя за проваляне на втория тур на общинските избори през днешния ден, предадоха международните организации. Вотът стартира в 8 ч. локално време.

Първият тур беше на 15 март. Тогава поради изолацията поради ковид едвам 44 % от гласоподавателите отидоха да упражнят правото си на глас.

Франция беше тежко наранена от пандемията и записва над 29 750 смъртни случая от COVID-19. Заради болестта вторият тур на локалните избори даже беше отсрочен от 22 март за през днешния ден, а във Френска Гвиана, където обстановката е изключително обезпокоителна, той няма да се организира тази неделя, а на по-късен стадий, добавя Българска телеграфна агенция.

След първия тур в Париж социалистката Ан Идалго, която е доскорошен кмет, води, което е удар за центристите на Макрон. Центристкият претендент и министър председател Едуар Филип води в конкуренцията за кметското място на Хавър, само че в този момент не е несъмнено, че ще завоюва и вероятно проваляне може да сложи под въпрос поста му отпред на държавното управление.

Вотът беше предшестван от овакантяване на депутати от парламентарната група на партията на Макрон, което докара до това, че тя изгуби безспорното си болшинство в Народното събрание. Поражение през днешния ден за Република напред може да направи още по-крехко това отслабено парламентарно болшинство.

Зелените, в доста случаи съюзени с левицата, се надяват да укрепят позициите си в общинските препоръки, стремейки се към надграждане на триумфа си от изборите за Европейски парламент предходната година, когато те станаха трета политическа мощ във Франция след центристите на Макрон и крайнодесните от Национален общ брой. Очаква се Зелените да запазят Гренобъл, само че те вземат участие в конкуренцията и в Лион, Тулуза, Страсбург, Тур и Безансон.

Социалистите дружно със Зелените и комунистите се надяват с изключение на запазването на Париж, да " изтръгнат " Марсилия от ръцете на Републиканците.

Републиканците пък се надяват да запазят по-голямата част от извоюваното на изборите през 2014 година, когато те се възползваха от непопулярността на тогавашния президент Франсоа Оланд.

Местните избори се създават две години преди президентските избори във Франция.

Самият Макрон пък е възнамерявал да направи изказване на следващия ден, ден след изборите. Тогава той ще даде първите отговори на предложенията, дефинирани по време на Гражданската спогодба за климата - заседание на 150 жители, определени с жребии. Спекулира се, че според от резултата от изборите през днешния ден, президентът може да направи и промени в държавното управление.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР