След смъртта на император Константин Велики православните християни изтърпели тежко

...
След смъртта на император Константин Велики православните християни изтърпели тежко
Коментари Харесай

Св. мъченик Артемий

След гибелта на император Константин Велики православните християни изтърпели тежко гонение от сина му Констанций, последовател на ароаните, които отхвърлили истината за божествеността на Спасителя.
След това трябвало да изтърпят гонение от различен жанр. Наследник на Констанций бил неговият родственик Юлиан, който от младини ненавиждал християнската религия и скрито се отрекъл от нея и станал отначало богохулник. Когато се възкачил на престола, той оповестил всенародно, че служи на боговете. С всевъзможни средства използвал старания да възвърне езичеството в цялата империя. Той намерено показвал неуважение към ония християни, които били с цивилен заслуги. Лишавал ги от местата и длъжностите им. Сам правил тържествено езически обряди. Принуждавал християните със свои средства да възвръщат разрушените езически храмове.
Много християни, изповедници на правата религия, починали страдалчески.
Като се готвел за война с персите, Юлиан бил известно време в Антиохия. Тук бил мощно нервиран от мъжествената неотстъпчивост на християните. Изгоряло езическото капище. Юлиан обвинил християните в запалване на капището и почнал да ги предава на мъчения и гибел.
По това време в Автиохия се намирал египетският шеф Артемий, прочут като прочут боец още при Константин Велики. Той бил с Константин, когато на небето се появило чудосното предсказание на Христовия кръст.
При царуването на Констанций на него било поръчано да придвижи от Ахаия в Цариград мощите на светите апостоли Андрей, Лука и Тимотей. Ревностен в християнската религия, той възнегодувал намерено против императора и самоуверено благовестял истината. Разярен, Юлиан не почел в него ни предходните заслуги, ни званието му, ни преклонната му възраст. Предал го на жестоки мъчения. След това го осъдил на гибел.
Свети Артемий бил посечен с меч в 361 година.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР