След смъртта на баща и син в незаконен рудник в

...
След смъртта на баща и син в незаконен рудник в
Коментари Харесай

Проверка на bTV: Лесен ли е достъпът до старите рудници в Пернишко?

След гибелта на татко и наследник в противозаконен рудник в Радомирско. bTV направи инспекция в Перник, където сходни проблеми съществуват от десетилетие.

Прозорците в дома на Бистра и сестра ѝ Роза Христови са пропаднали.  По стените има голям брой напуквания, които не стопират да се уголемяват. Къщата им се намира в пернишкия квартал „ Драгановци “, който е построен върху остарели тунели на въглищна мина.

Снимка: bTV

„ След земетресението започнаха да се отключват пукнатините. Като се направи един път ремонт, още веднъж се появиха. Подготвяме втори ремонт, което значи, че рудникът, който е под квартала, оказва въздействие “, споделя Роза Христова.

Общината и страната частично са почнали да позволяват казуса в " Драгановци ". Запълването на подземните галерии стартира преди две години, само че тук-там остават кухини.

Друг пернишки квартал, прочут с множеството си тунели изпод е " Рудничар ". Допреди години тук постоянно има сигнали за противозаконен рандеман на въглища под къщите. Вече обаче не се копае, изясняват локалните.

Те са копаели личен противозаконен рудник

„ 7-8 годни може да се каже, че не сме чули нещо, само че преди тука тази къща щеше да пропадне. Целият квартал е изпод швейцарско сирене “, споделя Славчо Михайлов.

Тук галериите не са запълвани и се появяват при всеки махленски ремонт. Последният случай е от тази седмица. Докато се копае за канализация, строителите се натъкват на забравени кирки и чували. От общината изясняват, че в последните години не са получавали сигнали за противозаконен въгледобив, а ремонтите не престават.

В момента се приготвя втория стадий и продължава запълването на кв. " Драгановец " и ще продължи със запълване на рудничните галерии към кв. " Рудничар ".

Снимка: bTV

Проблемът с противозаконните рудници разяснява и министъра на енергетиката.

„ Водещ в минния бранш, принцип номер едно, две, три, чак по-късно идват останалите, това е принцип на сигурност, по-късно идват останалите. Ролята на страната като надзорен орган, следящ за осъществяването на всички наставления, е водеща “, съобщи енергийният министър Румен Радев.

За хората в тези квартали остават опасенията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР