След смъртта на 29-годишния Адриан Петков, който не дочака трансплантацията

...
След смъртта на 29-годишния Адриан Петков, който не дочака трансплантацията
Коментари Харесай

Пациенти чакат за белодробни трансплантации, докато държавата се лута в бюрокрация

След гибелта на 29-годишния Адриан Петков, който не дочака трансплантацията на бял дроб, стана ясно, че трима пациенти от листата на чакащите за сходна трансплантация са умряли през последните две седмици. Това заяви новият шеф на Агенцията по трансплантация доктор Михаил Христов.
Здравното министерство се надява да подписа контракт с клиники от Германия и Турция, които да обучат български лекари за такива интервенциите у нас.
На трансплантация в този момент разчитат 14 души, които са в листата на чакащите. Сред тях е и Илияна Христова от Варна. Илияна е на 27. Макар да ѝ откриват болестта муковисцидоза, когато е едвам на 6 месеца, приключва с отличие Медицинския университет във Варна и работи там допреди 2 години, споделя в собствен репортаж bTV. Състоянието ѝ обаче се утежнява. От март младата жена е в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб.
В 21. век в страна член от Европейски Съюз има група от хора, които единствено на 100 км отвън София могат да бъдат избавени, само че тук - не . Това съобщи Тодор Мангъров, ръководител на Асоциация " Пулмонална хипертония ", по отношение на хаоса с белодробните трансплантации на нуждаещи се у нас.
Когато на човек му е нужна трансплантация, той се включва в българска листа за чакащите, което нищо не значи. Спира ни неналичието на контракт межу българската здравна система и непозната клиника, която да ни лекува, изясни специалистът. Той уточни, че никой от Европа не желае да чуе за български пациенти, които да бъдат лекувани . До момента има единствено говорене на тази тематика, никой действително не е почнал нищо да прави, разяснява Мангъров в ефира на bTV.
Според Георги Костов от Асоциация концепцията на здравния министър Кирил Ананиев да бъдат подписани контракти и от чужбина да дойдат лекари да споделят опит и да правят комплицирани трансплантационни интервенции на бял дроб е неуместна. Костов беше безапелационен пред Българска национална телевизия – не е единствено въпрос до интервенцията, ами и до рехабилитацията. Понякога става въпрос за дълго време, по три месеца – кой ще остане толкоз време, с цел да следи възстанояването, попита Костов. Той непосредствено изиска незабавни дипломатически дейности: „ Може би господин Борисов би трябвало да тупа по рамото, който е нужно ”. Костов попита и Здравното министерство какъв брой персонални диалози са провели с непознати клиники, които правят трансплантации на бял дроб.
Всеизвестна истина е, че що се отнася до трансплантациите на бял дроб да вземем за пример в България действително няма център за възобновяване . Например – уред по бодиплазмография има единствено във ВМА, съобщи Наталия Маева, която е минала през белодробна трансплантация. Тя е безапелационна – летях до Виена на всеки три месеца, в случай че имаше някакво затруднение през първата година, в България нямаше кой да ми помогне. И посъветва страната да мисли по какъв начин да прати лекари в Австрия, с цел да събират опит.
В България служителите не вършат съвсем нищо . Ако ние не се организираме, мисля, че няма кой да дръжка това Здравно министерство да направи нещо. ​Там намирам едно равнодушие. Те не знаят какво би трябвало да свършат, с цел да се стигне до извънредно решение. Това съобщи и Георги Георгиев, който чака за белодробна трансплантация.
За момента страната не поема безусловно нищо по кислородолечението . Чувствам се като човек, който е оставен на произвола . Три години никой не ми се е обадил, а през вчерашния ден ми се обадиха от Агенцията по трансплантация, разяснява още пациентът.
Припомняме, че в края на май стана ясно, че договорът на България с „ Евротрансплант” е преустановен. Това е станало още през 2017 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР