След смъртта на 16-годишния Людмил, който беше убит от токов

...
След смъртта на 16-годишния Людмил, който беше убит от токов
Коментари Харесай

Кога ще има контрол върху незаконните павилиони в София?

След гибелта на 16-годишния Людмил, който беше погубен от токов удар пред болница „ Св. Иван Рилски “ през феврури предходната година, Столична община планува огромен пакет от ограничения, които да покачат фрапантно кнотрола на преместваемите обекти.

Те бяха гласувани от общински съвет в средата на юли, само че измененията в наредбата са върнати от краткотрайния регионален шеф на София. Разследването също към момента не завършило.

Близо година и половина след жестоката покруса фамилията на 16-годишния Людмил продължава да търси правдивост.

" След като той го няма на нас животът ни е приключил с него. Надяваме се да тръгнат нещата, да се демонстрира, че има отговорни и да влязат в пандиза ", споделя Снежан Митков, татко на убития Людмил.

Разследването за гибелта на Людмил към момента продължава, а упрекнати няма. От прокуратурата обявиха, че предоставената на ГДБОП компютърно техническа информация не е съумяла да усъвършенства качеството на видеокадрите, на които са снимани няколко мъже, които са работили в шахтата дни преди случая.

Целта е била този метод да се открият елементи, които да изязнат самоличността им. Разследването е затруднено и поради изчезнал очевидец, който е разгласен за общодържавно търсене. И до момента в който отговорните към момента се издриват то от Столичната община дават обещание най-мащабната промяна за надзор и слагане на преместваеми обекти.

" Цената беше това. Докато не почине човек да не могат да се задвижат нещата. Контрол няма да има в тази страна още 100 години. Краде се, убиват почтени деца по улицата, по спирките ", добавя Снежан Митков, татко на убития Людмил.

Пакетът от ограничения включва над 100 промени. Сред тях - доставката на електрическа или топлинна сила, вода или газ към обекта да се прави от съответните сдружения наложително след показване на уверение за въвеждане в употреба.

Забранява се зареждането на тези обекти с краткотрайни външни връзки и се вкарва условие за наложителна инспекция на всички преместваеми обекти най-малко един път месечно, която да се прави от районните кметове.

" Изплолзването на една будка или павилион може да стане единствено след въвеждане в употреба. Тоест единствено откакто се ревизира, че безвредно е обвързвано, а не може да се пускат висящи кабели или по този начин наречените краткотрайни връзки. Ние обявихме война на краткотрайните връзки, на решенията единствено за малко, които в действителност не престават с години ", съобщи Георги Георгиев, ръководител на Столичния общински съвет.

В пъти се завишават санкциите за нарушаване на разпоредбите за употреба. За физически лица санцията е от 2 до 5 хиляди лв., а за компании от 10 до 50 000 лева Временният регионален шеф на София Вяра Тодева, обаче, е върнала измененията в Наредбата за преместваемите обекти и рекламната активност в Столична община.

В писмена позиция до Българска национална телевизия от регионалната администрация, изясняват, че гласуваните от СОС нови и по-високи санкции опонират на глобите, планувани в Закона за устройство на територията, чийто подзаконов акт е столичната разпоредба. В закона таванът на глобата е до 10 хиляди лв..

" 60 дни имаше регионалния шеф през последните месеци и повече, в които в случай че е имал терзание можеше да реагира. Няма обаче да отстъпим за съответен и непоколебим надзор, тъй като това е гаранция за сигурност ", сподели още Георги Георгиев.

Предложените промени ще бъдат разгладани още веднъж на първото съвещание на СОС през септември. Идеята е те да влязат в действие в края на годината, с цел да се даде време на бизнеса да се приготви.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР