След случая с аварийно кацане на турски самолет на Летище

...
След случая с аварийно кацане на турски самолет на Летище
Коментари Харесай

Самолетите над столицата: Опасно ли е?


След случая с спешно кацане на турски аероплан на Летище София се породи въпросът за какво изобщо машините летят над града.

Квартал „ Сухата река “ е измежду регионите, над които минават и кацащите, и излитащите самолети. По-възрастните поданици на квартала, като Цветан Кьосев, споделят, че са привикнали.

Снимка: bTV


Според младата майка обаче въздушният трафик се е нараснал.

Още преди години предприемчив комитет предлага да се построи ново летище отвън града.

„ Около 245 000 поданици на града са пострадали. То е рисково за града - съществува евентуална заплаха от произшествия. Освен това и замърсява града, тъй като генерира рискови оксиди “, изясни инженерът Румен Марков.

Снимка: bTV


От Столичния общински съвет споделиха за bTV, че групата, която обсъждала пренасяне на летището е разпусната още преди години.

Според водачи - настоящето място на Летище София не крие опасности. Командир Георги Христов споделя, че в международната процедура местоположението се преценява и с равнищата на звук и с сигурността при положение на повреда.

„ Ако откаже мотор - има различен маршрут, съгласуван с трудностите. И е съвсем невероятно нещо инцидентно да се удари в жилищна постройка “, сподели Христов.

А посоката на кацане и политане зависи от метеорологичните условия.

„ Зависи от вятъра, само че се стремят от Летище София и РВД да излетява и каца на изток, където няма жилищни здания и не се минава над града “, изясни специалистът.

Христов споделя още, че и над други градове изхвърчат и кацат самолети. При създаване на напълно нови летища, обаче практиката е те да са отвън обитаемоте места.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР