След слизането на Пресветия Дух апостолите останали известно време в

...
След слизането на Пресветия Дух апостолите останали известно време в
Коментари Харесай

Св. апостол Филип, един от седемте дякони

След слизането на Пресветия Дух апостолите останали известно време в Йерусалим. Всекидневно се присъединявали към тях множества новоповярвали. Всички те живеели в единогласие и обич. Имали всичко общо. Всеки продавал имуществото си и донасял получените пари на апостолите. От тоя общ парцел се давало на всеки, каквото му било нужно. Така че нямало сред тях ни безпаричен, ни богат.

С повишаването на броя на учениците зародили някои несъгласия. Апостолите, заети с проповядване на словото Божие, не могли да се занимават с всички домашен потребности на християнското общество. Затова свикали вярващите и им предложили да изберат седем мъже. На тия благонравни мъже трябвало да се разпореди задачата да раздават помощи и въобще да се грижат за домакинските неща в Църквата.

Тъй на това служение били назначени хора, изпълнени с Дух Свети и с мъдрост. Имената им са: Стефан, Филип, Прохор, Никанор, Тимон, Пармен и Николай.

След избора те били изправени пред апостолите. След като се помолили, апостолите упълномощили върху тях ръцете си. Тия седем души били наречени дякони, чиновници.

Свети деятел Филип бил роден в Кесария Палестинска. Той встъпил в брак и имал четири дъщери, които пророчествали (Деян. 21:9). Впоследствие той бил определен от светите апостоли за дякон и след ръкополагането си по едно и също време със свети първомъченик архидякон Стефан почнал с цялото си старание да служи на вярващите, като се грижел за нищите и вдовиците. След гонението против Иерусалимската черква, когато свети Стефан бил погубен и всички християни, като се изключи дванадесетте апостоли, се разпръснали по иудейските и самарийските области, в Самария по същото време дошъл и свети Филип. Тук той проповядвал Христа и всички самарийски поданици се вслушвали в проповедта му. Свети Филип потвърждавал проповедта си с доста чудеса, изцелявал всевъзможни заболявания и прогонвал лукавите духове, които излизали от хората с зов. И тогава в града настъпила огромна наслада, тъй като тези, които приемали проповедта на Филип и повярвали в същинския Месия, се изцелявали освен от телесните, само че и от душевните недъзи. По това време там имало и един доста популярен и прочут мъдрец на име Симон, който изумявал цяла Самария с вълшебствата си и всички го почитали като популярен. Виждайки огромните знамения и чудеса, осъществявани от филиповите ръце и слушайки благовестието на светия деятел за Царството Божие и за името на Иисуса Христа, Симон повярвал и се кръстил дружно с другите (Деян.8:5-13).

Веднъж на апостола се явил ангел Господен и му заповядал да тръгне на юг по пътя от Йерусалим за Газа. По пътя свети Филип срещнал един етиопец, евнух на етиопската кралица Кандакия, който се завръщал в Газа, намираща се под негово ръководство, от Йерусалим, където бил на поклонение. Евнухът седял в колесницата си и четял оракулски книги. Апостолът го научил на вярата в нашия Господ Иисус Христос и като траял пътя си дружно с него, го кръстил.

След кръщението на евнуха деятел Филип бил сграбчен от ангел и пренесен в Азот, и проповядвал словото Божие във всички градове по пътя си, до момента в който не стигнал в Кесария. Тук той имал личен дом, в който известно време живял дружно с четирите си дъщери - пророчици. После още веднъж се завърнал в Йерусалим. Светите апостоли го сложили за свещеник и го изпратили да проповядва в Мала Азия, в град Тралия. Там деятел Филип обърнал мнозина към Христа, направил огромни чудеса и, достигнал дълбоки старини, се преставил в Господа.

На 11 октомври светата Църква празнува паметта на един от тях – св. деятел Филип.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР