След слънчевото и топло време през изминалите дни Националният институт

...
След слънчевото и топло време през изминалите дни Националният институт
Коментари Харесай

Жълт код за дъжд и силен вятър в страната

След слънчевото и топло време през миналите дни Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за през днешния ден предизвестие от втора и първа степен – оранжев и жълт код, за интензивни превалявания и гръмотевични стихии в 16 области от страната. Количествата ще са сред 15-25 литра на квадратен метър, тук-там в областите Кюстендил и Благоевград – до 30-40 литра на квадратен метър.

Оранжев код синоптиците предвиждат за две области – Благоевград и Кюстендил, където се чакат значителни дъждове, гръмотевици и мощен вятър.

Жълт код за мощен вятър е разгласен за областите Бургас, Варна, Шумен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Перник, София-област, София-град, Пловдив, Стара Загора, Сливен. В Търговище, София-област и Перник се чака вятърът да е смесен с дъжд.

Жълт код за интензивни превалявания и опция за гръмотевици е разгласен за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Добрич.

Над планините ще е най-вече облачно и основно в следобедните часове ще има превалявания от дъжд и гръмотевична активност. Ще духа сдържан до мощен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и с него ще стартира да нахлува леден въздух, тогава и преваляванията ще се усилят. Максималната температура на височина 1200 m ще е към 17°, на 2000 m – към 7°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, постоянно забележителна, само че до вечерта ще се задържи съвсем без превалявания. Ще духа сдържан и краткотрайно мощен вятър от юг-югозапад. Ще се задържи топло с оптимални температури сред 24° и 27°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

В четвъртък ще е прохладно, с сдържан в Дунавската низина краткотрайно мощен северозападен вятър, който в петък ще отслабне, а по-късно денем ще се ориентира от североизток. Температурите ще се намалят и в петък минималните температури ще са сред 5 и 10 градуса, а оптималните – сред 12 и 17 градуса.

През нощта против събота от югозапад преваляванията ще се засилват, а в събота ще обзет цялата страна. Повишава се вероятността в доста региони да са интензивни и обилни по количество. В планините, над 1100-1200 метра ще вали сняг. Североизточният вятър краткотрайно ще се усили, след това ще се ориентира от северозапад. Температурите ще са без значителен дневен ход, в по-голямата част от страната ще са сред 7 и 12 градуса, в югоизточните региони – до 16-17 градуса.

В неделя и през първите дни от идната седмица, ще има променлива, постоянно забележителна облачност. Валежите ще отслабнат и в по-голямата част от страната краткотрайно ще стопират, а във вторник още веднъж ще са на повече места. Вятърът ще е от запад-северозапад, в неделя ще е сдържан, в понеделник ще отслабне, а във вторник ще се обърне от североизток. Сутрешните температури ще се намалят още и във вторник минималните – ще са сред 1 и 6 градуса, а оптималните температури в по-голямата част от страната ще са сред 12 и 17 градуса.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР