След скандалните търгове, които НЕК беше подготвил през миналата седмица

...
След скандалните търгове, които НЕК беше подготвил през миналата седмица
Коментари Харесай

На БНЕБ се очертава нова силна седмица с поредица подозрителни оферти за електроенергия


След скандалните търгове, които НЕК беше подготвил през предходната седмица и анулира, и които доведоха до оставки, се задават нови забавни процедури на хоризонта. На 21.06.2019 на интернет страницата на БНЕБ бяха оповестени голям брой търгове, инициирани от КУПУВАЧА с дати на осъществяване седмицата 24 – 28 юни 2019. Силно усещане прави, че Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 пробва да продаде тока си за над 130 лв/Мтч, до момента в който купувачите, инициирали търговете, вършат проекти за покупка под 90 лв/МВтч. Една дребна група купувачи съмнително предизвикват безусловно идентични търгове, за идентични интервали на доставка и идентични цени. Трудно е да се повярва, че това е съвпадане и плод на чиста случайност.

Пазар срочни контракти е извънредно значим, тъй като на този пазар се обезпечава сила с ясна цена за дълъг интервал на доставка. Всички индустриални и икономически консуматори имат потребност да знаят какъв брой ще им коства силата за 12 месеца напред, с цел да могат да калкулират себестойност на продукцията си. Точно този пазарен сегмент – Срочни контракти – е мястото, където търговците на ток закупуват ел. сила, която по-късно продават на крайни клиенти на твърди цени. Това прави сегмента витално значим за действието на естествен свободен пазар на ел. сила. Ако на този сегмент има операции от недобросъвестни пазарни играчи, целият свободен пазар в България трайно се дискредитира и обезсмисля.

Много е значимо покупко-продажбите, които се подписват пазарен сегмент Срочни контракти, да съблюдават разпоредбите на бистрота, конкурентост и недискриминационност. Това значи, че всички покупко-продажби, подписани в този сегмент, следва да отразяват обективни пазарни ценови равнища, които са осъществени за необятен кръг пазарни участници. Когато се реализират ниски цени, само че купувачите спечелили са единствено 2-4 „ определени “фирми, а останалите купувачи, даже даващи по-високи цени, не съумяват да купят ел. сила, приказваме за нагласени подмолно търгове и груба операция на пазара.

Важно е свободният пазар да работи по недискриминационни правила, тъй като противоположното значи на ниска цена ток за „ определени “ тарикати и безценен за всички останали, спазващи прецизно разпоредбите. Евтиният ток, когато идва от държавен производител, е мотив да се приказва за корупция.

Всички тези предпоставки би трябвало да са изпълнени, с цел да може в действителност да приказваме за бистрота при работата на пазара.

Практиката демонстрира, че скандални покупки са минавали и предходни години през платформите на БНЕБ. През 2017 през платформата за „ непрекъсната търговия “, част от пазарен сегмент Срочни контракти, се продаде ток за над 100 милиона лева на „ определени “ купувачи, доста под пазарните цени. Един от тези купувачи от 2017 година е в „ групата на просветените “, инициирали в този момент търгове за покупка.

Търговски участници, инцидентно видели въпросните търгове, също евентуално ще проявят интерес към „ евтиния “ ток, който може да се появи на БНЕБ. Трудно ще им бъде да предизвикват търг обаче, тъй като някак „ инцидентно “ съвсем всички свободни часове за търг (БНЕБ прави търгове на кръговиден час в работно време) са към този момент заети от няколко купувача.

Вероятният снабдител на този на ниска цена ток се чака да бъде държавната АЕЦ “Козлодуй “, в случай че се съди по параметрите на офертите. Ако тези търгове се увенчаят с триумф и продавачът е един, за необятната аудитория ще бъде незнайно кой е той, тъй като при единствен продавач, разпоредбите на БНЕБ са да не анонсират коя компания е спечелила търговете.

Успешното осъществяване на тези следващи „ съмнителни “ покупко-продажби е проблем заради няколко аргументи. На първо място държавен производител, ще „ подари “ на определени компании електрическа енергия на цени, по-ниски от пазарните, ощетявайки публичния интерес.

Отделно крайните индустриални и икономически консуматори ще бъдат дискриминирани, като за едни ще има по-евтин ток, тъй като са разбрали за търга по вътрешни канали, а за останалите играчи на пазара ще остане само скъпата електрическа енергия от другите централи. Според специалисти това може да се сметне за тип нерегламентирана държавна помощ. Причината е, че търговците на ток се слагат в неравнопоставена позиция, като за едни има на ниска цена ток, за други няма. Това се назовава възпрепятстване на конкуренцията и е наказуемо, стига Комисия за защита на конкуренцията да се сезира и прегледа въпроса.

Подобни търгове дават доста неприятни сигнали към потребителите на ток на свободния пазар, където се осъществя 60% от създадената в България електроенергия– че на либерализирания пазар покупко-продажбите се вършат под масата, изключително по-апетитните, а в атмосферата се носи благоухание на корупция и разпределяне на порции на ниска цена ток на избрани консуматори. Съществува правилник на Европейският съюз – REMIT, съгласно който тези действия са наказуеми, в това число и със затвор, напомнят експерти.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР